Foto: Promo

Premijerom drame "Vasa Železnova i drugi” Maksima Gorkog u postavci hrvatskog reditelja Zlatka Svibena 9. septembra Narodnog pozorište u Beogradu počinje svoju 152. sezonu. Nacionalni teatar objavio je i svoj prvi repertoar posle šest meseci pauze zbog koronavirusa.

Prva repriza predstave „Vasa Železnova i drugi” je 10. septembra, a za 11. septembar na Velikoj sceni najavljen je koncert džez pevačice Sofije Knežević koja od 2011. živi u Njujorku.

Sofija Knežević je nastupila u okviru programa Ponovo zajedno – pogled promatrača menja sve“, koji je Narodno pozorište priredilo 29. avgusta kao poklon svojoj publici i najavu nove sezone.

Tada su članovi sva tri ansambla nacionalnog teatra sa gostima nastupili ispred zgrade pozorišta i na balkonu objedinivši balet, operu, dramu i džez.

Sofija Knežević će na solističkom koncertu u nacionalnom teatru izvesti pesme sa svog novog albuma „Sofijazz“, koji je trenutno u selekciji za Gremi nagradu za najbolji džez vokalni album.

Ulaznice u tri kategorije po ceni od 1.200, 700 i 400 dinara mogu se nabaviti na blagajni Narodnog pozorišta, kao i onlajn na linku.

Sofija Knežević, Foto:TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

U nastavku septembarskog repertoara publiku očekuju opera za mlade „Bastijen i Bastijena“ Volfganga Amadeusa Mocarta 13. septembra, „Karmen“ Žorža Bizea u saradnji sa Rosi festom i povodom Evropskog dana jevrejske kulture 15. septembra na sceni „Radionica“ (Gundulićev venac 50), drama „Kaligula“ Albera Kamija u režiji Snežane Trišić 16. septembra i dan kasnije balet „Hazarski rečnik – Lovci na snove“ koji je po motivima romana Milorada Pavića postavio koreograf Ronald Savković u režiji Livije Pandur.

Na repertoaru će biti i komedija Koste Trifkovića „Izbiračica“ u režiji Nikole Zavišiča (22. septembar), drama „Nečista krv“ u režiji Milana Neškovića (24. septembar), jednočini baleti „Žene u D-molu“ i „Duga božićna večera“ za koje koreografiju i režiju potpisuje Radu Poklitaru (25. septembar).

Program Narodnog pozorišta tokom septembra upotpuniće gala koncerti orkestra i solista Opere 19. i 30. septembra, javno čitanje teksta „Uspavanka za Aleksiju Rajčić“ Đorđa Kosića 23. septembra na sceni „Radionica“ i „Noćni pisac“ Jana Fabra u izvođenju Slobodana Beštića 29. septembra na sceni „Raša Plaović“.

Novi mesec, oktobar, otvoriće Balet Narodnog pozorišta programom posvećenim P.I. Čajkovskom u čast 180 godina od rođenja slavnog kompozitora.

Osnovu drame „Vase Železnove“ čini druga verzija  tog dela Maksima Gorkog iz 1935. godine, a adaptacija sadrži i dramatizovane delove iz njegovog romana „Delo Artamonovih“, prizore i neka lica iz prve verzije „Vase Železnove“ (Mati), međuigru i lica iz „Pesme o Sokolu“ i epilog, takođe, prema romanu Gorkog – „Foma Gordejev“.

U ansamblu su Ljiljana Blagojević, Petar Božović, Rada Đuričin, Nebojša Kundačina, Gojko Baletić, Radovan Miljanić, Bojana Stefanović, Branislav Tomašević, Zorana Bećić, Bojana Bambić, Suzana Lukić, Ivan Đorđević, Vanja Milačić, Nemanja Stamatović, Bogdan Bogdanović…

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar