Srpsko narodno pozorište Foto:Shutterstock/BalkansCat

Sterijino pozorje biće održano od 26. septembra do 4. oktobra, saznaje portal Nova.rs. Do ponovnog pomeranja termina održavanja ovog pozorišnog festivala, prvobitno planiranog za kraj maja, pa za kraj avgusta, došlo je zbog situacije sa koronavirusom.

Pod sloganom „Stvarnost – čudnija od mašte“, Sterijino pozorje trebalo je da bude održano najpre od 26. maja do 3. juna, pa je odloženo zbog epidemije za period od 26. avgusta do 3. septembra.

Poslednjih sedmica organizatori su razmatrali održavanje festivala krajem avgusta i konačna odluka o odlaganju doneta je danas, potvrdio je za portal Nova.rs selektor Svetislav Jovanov.

U takmičarskoj selekciji Sterijinog pozorja biće predstave: „Smederevo1941“ Ane Đorđević u produkciji Srpskog narodnog pozorišta (Novi Sad), „Radnička hronika“ Petra Mihajlovića u režiji Veljka Mićunovića (Narodno pozorište Subotica), „Kretanje“ Dimitrija Kokanova u režiji Jovane Tomić (Bitef teatar), „Lepa Brena prodžekt“ po konceptu i u režiji Vladimira Aleksića i Olge Dimitrijević (Bitef teatar), „Semper idem“ Đorđa Lebovića u režiji Gorčina Stojanovića (Narodno pozorište Sombor), „Ko je ubio Dženis Džoplin“ Tijane Grumić u režiji Sonje Petrović (Srpsko narodno pozorište i Omladinska prestonica Everope OPENS, Novi Sad) i „Gustav je kriv za sve“ Kokana Mladenovića (Deže Kostolanji, Subotica).

Zbog obaveza glumaca još ranije je odlučeno da predstava „Maratonci trče počasni krug“ Dušana Kovačevića, u režiji Paola Mađelija (Mađar Sinhaz, Budimpešta) neće gostovati u Novom Sadu, a zbog situacije sa koronom u Rusiji iz netakmičarske selekcije „Krugovi“ izbačena je predstava „Seminaristi: Šredingerov bog“ Jurija Šehvatova i moskovskog „Teatra.Dok“.

Umesto toga, Jovanov je uvrstio novu predstavu Ateljea 212 „Lounli plenet“ petoro autora, Olge Dimitrijević, Maje Pelević, Dimitrija Kokanova, Tanje Šljivar i Igora Koruge, koja je premijeru imala 24. jula.

Publika će u selekciji „Krugovi“ gledati predstave „Eichmann u Jeruzalemu“ Jerneja Lorencija, u izvođenju ansambla Zagrebačkog kazališta mladih i „Jedvanosimsoboakalomistobo“ Nejre Babić u režiji Aleša Kurta i izvođenju Sarajevskog ratnog teatra SARTR.

Pomoćnica selektora i pozorišna kritičarka Ivona Janjić odabrala je za ovogodišnji off program „Druga scena“ predstave: „Niko i ništa“ Ane Popović (Puls teatar Lazarevac) i „Povratak“ Dejvida Glasa (SNP).

INFANT sa tri predstave od 4. do 6. septembra

Još jedna novosadska pozorišna smotra biće održana uprkos koroni. Festival INFANT je svoje 47. izdanje najavio, kako piše „Politika“, od 4. do 6. septembra sa tri predstave u takmičarskoj selekciji, a sve pod sloganom „Lična revolucija“.

U izboru Sanje Krsmanović Tasić za nagrade će se takmičiti predstave „Ana Frank“ u dramatizaciji Milene Bogavac i režiji Jelene Bogavac (Šabačko pozorište), „Algoritam sna“ Nele Antonović ( teatar Mimart) i „Prostor za revoluciju“ Isidore Stanišić (Bitef teatar).

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare