Proces pisanja ovog romana je trajao nekih desetak godina jer je nastajao iz neke moje lične opsesije sa kojom sam se borio - kaže za naš portal laureat 70. NIN-ove nagrade.

Dobitnik NIN-ove nagrade za 2023. godinu, Stevo Grabovac za roman „Poslije zabave“, kaže za Nova.rs da još uvek sleže utiske.

– Iskreno, sama pomisao da je u pitanju 70. NIN-ova nagrada, natera me da se setim velikih imena koja su ovde bila pre mene. I to mi daje jednu vrstu časti, ali i odgovornosti, jer su to ljudi kojima sam se ja kao običan čitalac divio. Možda nisam dostojan da ih sledim, ali drago mi je što sam ovde – kaže Grabovac.

Po proceduri NIN-ove nagrade pisci koji se nalaze u najužem izboru moraju da budu u Beogradu, tako je i Grabovac bio u kafiću u centru grada kada je saznao da je dobitnik.

– Morao sam da ispoštujem proceduru, ali nisam očekivao poziv, da budem iskren, ali taj poziv se desio – iskren je laureat.

Knjiga „Poslije zabave“ je priča o zločinu, ali i o porodici, prijateljstvu, odrastanju…

– Proces pisanja ovog romana je trajao nekih desetak godina jer je nastajao iz neke moje lične opsesije sa kojom sam se borio. U pitanju je nešto o čemu sam saznao iz medija, a tiče se stvari koje su se desile u mom rodnom mestu, tako da sam bio upoznat sa tim. Želja mi je bila da pokušam da napišem priču o konkretnom događaju, pa je iz te borbe nastao ovaj roman. Kada se ideja sklopi u glavi sam proces pisanja ide veoma brzo. Pisao sam ga par meseci, ali nastajao je dugi niz godina – zaključuje Grabovac za naš portal.

Grabovcu će priznaje biti uručeno 5. februara u podne na Kolarcu.

Bonus video: Proglašenje dobitnika NIN-ove nagrade za 2023. godinu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare