Stevo Grabovac dobitnik je NIN-ove nagrade za roman "Poslije zabave" jer je u pitanju delo koje nas opominje da još uvek imamo osećanja, kazala je članica žirija Tamara Mitrović na današnjoj konferenciji za štampu u hotelu "Moskva".

Od pet naslova koliko se našlo u finalu za NIN-ovu nagradu stručni žiri, kako je saopšteno na pres konferenciji u hotelu „Moskva“, doneo je odluku da titulu laureata 70. po redu priznanja ponese Grabovac.

Žiri, za najbolji roman 2023. kojeg su činili Milena Đorđijević, Žarka Svirčev, Violeta Stojmenović, Tamara Mitrović i Goran Korunović (predsednik), birao je podsetmo, između sledećih pet knjiga koje su bile u najužem izboru: „Pesma o tri sveta“ Vladimira Pištala (Agora), „Poslije zabave“ Steva Grabovca (Imprimatur), „Pakrac“ Vladana Matijevića (Laguna),  „Autosekcija“ Srđana Srdića (Partizanska knjiga) i „U zemlji Franje Josifa“ Ljubomira Koraćevića (Književna opština Vršac).

Obrazlažući izbor ovog romana za najbolji članica žirija Žarka Svirčev ocenila je da je u pitanju „zastrašujuće čitalačko iskustvo“, dodavši da to nije toliko priča samo o zločinu o kojem se piše, dok je Violeta Stojmenović napomenula da je nagrada „jako zaslužena“ i da Grabovčev roman govori o iskušenju zaborava.

Stevo Grabovac i članovi žirija Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Iako nije glasala za „Poslije zabave“, već za Matijevićev „Pakrac“, Milena Đorđijević je čestitala laureatu na „odličnom romanu“.

– Konkurencija je bila jaka, a najuži izbor pravedan. Ono što je bitno u romanu „Poslije zabave“ jeste što je roman uspeo da se sazna istina o zločinu, dok „Pakrac“ uspeva da obznani zlo u radikalnom vidu. Temom zla samo najveci pisci mogu da se pozabave – rekla je Đorđijević, dok je Goran Korunović, inače predsednik žirija kazao da je Grabovac zasluženo dobio priznanje i dodao da je „Poslije zabave“ knjiga vrlo složene kompozicije.

Foto: Promo

Nakon članova žirija obratio se i dobitnik 70. NIN-ove nagradfe Stevo Grabovac, koji se najpre zahvalio žiriju i kazao:

– Odlično sam, još ne mogu da sakupim utiske. Čast je biti ovde!

Grabovcu će priznaje bit uručeno 5. februara u podne na Kolarcu.

Bonus video: Hoće li debitantski roman postati hit serija? Gošća Staša Bajac

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare