Toska Foto: Arhiv Muzeja pozorišne umetnosti Srbije

Sećanje na primadonu Milku Stojanović biće održano u subotu, 14. oktobra na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu s početkom u 12 časova, saopšteno je iz nacionalnog teatra.

Nekadašnje prvakinje Opere Narodnog pozorišta u Beogradu i jedne od najpriznatijih srpskih umetnica, koja je preminula 1. septembra, govoriće umetnički direktor Opere Narodnog pozorišta Nikola Mijailović, reditelj i istoričar umetnosti Đorđe Kadijević, profesorka i pozorišna rediteljka Ivana Vujić i direktor Muzeja Narodnog pozorišta Dragan Stevović.

Ne samo da će prijateji, saradnici i poštovaoci govoriti o Milki Stojanović, već će biti emitovani audio i video snimci iz najpoznatijih uloga operske pevačice na domaćim i internacionalnim scenama.

Još kao veoma mlada pevačica, marta 1960, kako podsećaju iz nacionalnog teatra, na sceni Narodnog pozorišta trijumfalno je debitovala u ulozi Amelije u Verdijevoj operi „Bal pod maskama“. Osim u Narodnom pozorištu, gde je praktično bila sve do penzionisanja 1993. godine, umetnica je jedno veme bila i članica čuvene njujorške Metropoliten opere, kao i Bečke državne opere, Opere Zapadnog i Istočnog Berlina, moskovskog Boljšoj teatra i Velike državne opere u Kelnu.

Bogat repertoar je odigrala tokom višedecenijeske karijere. Odigrala je glavne sopranske uloge u Verdijevim operama „Aida“, „Trubadur“, „Bal pod maskama“, „Otelo“, „Nabuko“, „Don Karlos“, „Moć sudbine“, „Travijata“, „Atila“, „Simon Bokanegra“, „Sicilijanske večeri“, pa u Pučinijevim delima „Toska“, „Madam Baterflaj“, „Boemi“ i „Turandot“.

Nastupala je sa najznačajnijim imenima operskog sveta, među kojima su Pavaroti, Domingo, Mario del Monakom, Koreli, Nikolaj Ged, Bergonzi, Rajmondi, Gizurov, Tito Gobi, Česare Stepi… Takođe pevala je pod dirigentskom palicom Mehte, Santija, Gardelija…

Bila je laureat mnogobrojnih priznanja – Oktobarske nagrade grada Beograda, Nagrade Narodnog pozorišta za životno delo, četiri Spomen-plakete grada Beograda, Izuzetne Vukove nagrade, Nagrade „Zlatna lira“ Saveza kompozitora Jugoslavije.

A kada je ovenčana nagradom „Golden Voice“ (Zlatni glas) časopisa „Opera News“ u Njujorku, publika i javnost Amerike svrstali su našu opersku divu, zajedno sa sopranom Renatom Tebaldi i tenorima Mariom del Monakom i Benjaminom Điljijem, među četiri najlepša glasa sveta.

Međunarodni biografski centar u Kembridžu čak dva puta, 2007. i 2017. godine, uvrstio je Milku Stojanović u stotinu najvećih muzičkih umetnika sveta, a 2011. u sto najvećih profesionalaca sveta.

Bila je u braku s kolegom Živanom Saramandićem.

Bonus video: Komemoracija Davidu Albahariju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar