Radmila Smiljanić i Milka Stojanović Foto: Vesna Lalić, Filip Krainčanić/Nova.rs

Tako je životno delovala, da nikako ne mogu da shvatim da se ovo dogodilo. Bila je nedodirljiva, velika lafica, kaže za naš portal operska pevačica Radmila Smiljanić, povodom smrti svetski slavnog soprana Milke Stojanović.

Jedna od naših najpoznatijih operskih pevačica Milka Stojanović, preminula je 1. septembra u Beogradu. Dobitnica je najuglednijih priznanja kod nas i u inostranstvu. Časopis “Opera News” iz Njujorka dodelio joj je nagradu ”Golden Voice“, na osnovu mišljenja stručne javnosti i operske publike, čime je svrstana u četiri najlepša glasa 20. veka. Internacionalni biografski centar u Кembridžu uvrstio ju je 1997. godine u enciklopediju „Кo je ko u muzici“.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

– Znate, retko kome Bog da takav glas. Mlada je počela karijeru, sa treće galerije, kako sam čula, pravo je sišla na scenu, i tako joj je trajala karijera. Svaka joj čast, skidam joj šešir do zemlje. Proći će još dugo vremena da se pojavi neko sličan, a to je jednom u sto godina – kaže Radmila Smiljanić i dodaje:

– Utihnuo je najlepši glas i za mene je Milka besmrtna. Uvek sam tvrdila, kao pedagog, da lepota duše utiče na lepotu glasa. Jer, samo lepa, topla duša može da oplemeni glas, da ne bude štur, neprijatan, rezak… Duša je ta koja ušuška taj glas koji ga čini tako lepim i toplim i milozvučnim. Milka je očit primer.

Objašnjava da nisu radile kancelarijski posao i da se zato nisu često viđale, jer su pevale isti repertoar u nacionalnom teatru.

– Imali smo zajedničku prijateljicu, moju kumu, kao i njenog supruga Živana, kojeg sam znala pre nje, jer smo bili zajedno na probnom radu godinu dana pre angažmana u Narodnom pozorištu, i tako smo zajedno započeli karijeru. Njihova ljubav je bila sudbinska, i sada će se nastaviti. Verujem da je on željno čeka i da će im opet biti lepo. Treba biti vernik, i sve je onda lakše – priča naša sagovornica.

Radmila Smiljanić smatra da imamo mnogo mladih talenata i da ih treba podržati.

– Možda se pojavi neka nova Milka, koja je bila posebna po mnogo čemu. Znate da su pevaljke danas iznad nas, nažalost, a prema nacionalnom blagu treba da znamo da se ponašamo. Ne zaboravljam da su me ona i Radmila Bakočević, kao mlađu, dočekale širokih ruku. Kada sam bila pred porođajem i trebalo da idem na kontrolu, srela sam se sa Milkom u pozorištu. Ona je sela u kola i odvezla me na kliniku. Ta vožnja je bila toliko prijateljska, ženska, s puno ljubavi i razumevanja da to ne mogu da zaboravim. Uvek sam osećala da ima dobru dušu, a tada sam osetila bliskost i da nismo konkurencija – sa setom je rekla Radmila Smiljanić.

Bonus video: Ekipa filma „Čuvari formule“ na Sarajevo Film Festivalu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar