Milka Stojanović i Nikola Mijailović Foto: Milan Maricic/ATAImages/Dragan Mujan/Nova.rs

Imala je u sebi nešto intrigantno, taj oreol što samo prave zvezde imaju, kaže za Nova.rs direktor Opere nacionalnog teatra, povodom smrti Milke Stojanović, jedne od naših najpoznatijih operskih pevačica.

Rođena 1937. godine u Beogradu, Milka Stojanović je debitovala u ulozi Amelije u Verdijevom „Balu pod maskama“ 1960. u Narodnom pozorištu, a već od 1967. karijeru je nastavila u Metropoliten operi u Njujorku.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

– Jedna je od retkih koja je debitovala sam prvačkom ulogom i celoga života je ostala prvakinja, i kada je otišla sa scene. Posedovala je sve osobine koje jedna zvezda treba da ima. Bila je vrlo prepoznatljiva, svoja, jedinstvena u svemu. Imala je jedan od najlepših glasova koji je svet prepoznao i zbog toga će živeti i dalje sa nama, dokle postoji operska umetnost – priča Mijailović i dodaje:

– Voleo sam je, poštovao, divio se ne samo njenom glasu, nego i njenoj ličnosti. Bila je savremena i obrazovana, moderna, imala je stila i mladalački duh. I bila je svesna toga i negovala je to. Vreme je nikad nije pregazilo, a život je istinski posvetila operskoj umetnosti.

Milka je, nastavlja Mijailović, do kraja života pratila opersku scenu.

– Uredno je dolazila u pozorište, i podržavala, komentarisala, kritikovala…. Želeo sam da održi neki masterklas, ali je to odbijala.

Milka Stojanović je preminula 1. septembra u 86. godini u Beogradu. Datum, vreme i mesto sahrane biće naknadno objavljeni.

Bonus video: Aplauz za balet „Ko to tamo peva“ u Ljubljani

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar