Foto: Festival autorskog filma/Promo

Ako smo zaboravili šta znači biti solidaran, šta znači biti ujedinjen oko zajedničke stvari, na to nas je tokom ovih osam dana festivala podsetila opet umetnost, saopštio je Savet Festivala autorskog filma, koji se večeras zatvara u Kombank dvorani.

Zatvaranje 27. FAF-a u znaku je premijere dokumentarnog filma „ŽŽŽ“ Janka Baljka, u kome je fokus na reditelju Želimiru Žilniku, jednom od trojice sineasta kojem je Upravni odbor FCS, bez obrazloženja, odbio sredstva, prethodno dodeljena od strane komisije na konkursu Filmskog centra Srbije. Nakon bure u javnosti zbog ovakvog poteza, UO FCS-a oglasio se danas saopštenjem u kojem je naveo da će konkurs biti ponovljen.

Posle reakcija sineasta kojima su uskraćena sredstva, ostavki u UO, i burnih negodovanja, Savet festivala autorskog filma oglasio se saopštenjem u kojem podseća da je „u prirodi umetnosti da spaja a ne da razdvaja“ i dodaje:

„Sve nas prisutne na ovom festivalu spaja potreba da branimo slobodu umetnosti i autorsku slobodu. Jer niko ne može voleti više umetnost od onih koji je stvaraju. Da bi bila živa i delotvorna, umetnost mora da udiše vazduh slobode, mora da se temelji na pravu da stvaralaštvo ne poznaje granice i zabrane. To je ono što nas spaja i čini jakim u odbrani“, smatra Savet FAF-a i ističe da umetnost ne poznaje ograničenja, dobre i loše teme, već samo dobre i loše filmove, za šta se FAF zalaže i što je uostalom njegov moto.

Foto: Promo

„Mi ne napadamo. Mi samo tražimo, i to je naše pravo, da Upravni odbor Filmskog centra Srbije poštuje odluke komisije koju je izabrao, i propozicije konkursa koji je usvojio, i po kojima su se filmski autori prijavljivali. Da bismo mogli da vodimo konstruktivan dijalog, moramo da znamo da se pravila ne menjaju retroaktivno. U protivnom ostaje sumnja nad kojom lebdi senka cenzure“, misli Savet FAF-a, uz napomenu da je ovo što se desilo presedan.

„Konkurs koji je poništen uveo je sam FCS. S pravom. I mi osnivanje tog konkursa pozdravljamo. Reč je o ideji da se istaknutim umetnicima pruži šansa na posebnom konkursu. Dakle, u ovom slučaju su se javili naši eminentni reditelji. Njihova dela govore o njima. Mi stojimo iza njihovih ostvarenja jer su vredna i jer volimo umetnost. I želimo večeras da izrazimo potpunu solidarnost sa Želimirom Žilnikom, Goranom Markovićem i Srđanom Dragojevićem“, ističe Savet FAF-a, uz želju da  njihovi filmovi budu snimljeni i prikazani možda već sledeće godine baš na tom festivalu.

U suprotnom, kako upozoravaju u Savetu FAF-a, ostaje misao da se u ovom slučaju sudaraju politika i umetnost i da se uvodi cenzura, odnosno, kako citiraju, „taj Gestapo duha“.

I dokle god postoji ta sumnja, Savet Festivala autorskog filma postavlja pitanje:

„Da li je uopšte potreban festival filmske umetnosti u zemlji u kojoj je upitna sloboda umetničkog stvaralaštva?“

Bonus video:

Bura na filmskoj sceni

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar