Pulski filmski festival, Foto: Dusko Marusic /PIXSELL

Pulski filmski festival, prvobitno najavljen za drugu polovinu jula, pa odložen, mogao bi biti održan početkom septembra ako epidemiološka situacija dozvoli, naveli su organizatori.

Nakon odluke Štaba civilne zaštite Istarske županije o otkazivanju 67. Pulskog filmskog festivala, održan je sastanak  gradonačelnika Pule, župana Istarske županije, direktora Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, načelnika Štaba civilne zaštite Istarske županije, nadležnoga za kulturu Istarske županije i dirketorke Javne ustanove „Pula film festival“.

„Pulski filmski festival odlaže se do početka septembra. Želja je svih da se kontinuitet festivala nastavi i da ovogodišnja selekcija bude kvalitetno prikazana. Ustanova će zajedno s umetničkim direktorom predložiti festivalskom Vijeću, u skladu sa svim merama, novi izgled festivala i raspored projekcija te će se o tome doneti odgovarajuća odluka. U nadi da će epidemiološki uslovi to dozvoliti veselimo se da će pulska publika ipak uživati u festivalu i filmovima“, navedeno je u saopštenju izdatom nakon sastanka.

Odložen je Filmski festival u Motovunu i najavljene projekcije u drugim gradovima.

„U želji da motovunsko Brdo filmova svima ostane mesto lepih uspomena, doneli smo tešku odluku: centralni program festivala koji je trebalo da bude održan od 30. jula do 1. avgusta u Motovunu odložen je do daljeg“, navedeno je u saopštenju festivala.

Štab civilne zaštite procenio je da je zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Istarskoj županiji Filmski festival u Motovunu događaj visokog rizika i predložio je njegovo otkazivanje.

„Uvažavajući mišljenje stručnjaka, te imajući na umu da se okolnosti u zemlji i neposrednom okruženju menjaju, zaključili smo da epidemiološka situacija ne pogoduje okupljanju posetilaca u malenoj sredini Motovuna, čak ni u prilagođenom izdanju koje smo za ovu godinu pripremili. U trenutku kada smo odlučili da održimo festival, broj oboljelih u Hrvatskoj bio je na nuli, a optimizam u porastu – no i tada smo znali da moramo biti spremni na reakciju ako se trendovi promene. Stoga je ova odluka rezultat našeg osećaja odgovornosti za posetioce, stanovnike Motovuna i više od stotinu članova festivalske ekipe, te nastojanja da odgovornim ponašanjem doprinesemo općem boljitku“, izjavio je direktor festivala Igor Mirković.

Dodao je da ekipa festivala svakako želi da pruđipremljeni filmovi stignu do publike, što će se ove godine i dogoditi, samo u prilagođenom obliku izmeštenom iz malenog Motovuna.

Program za decu i mlade „Buzz@teen“ od 23. do 26. jula u Buzetu biće po planu, s obzirom, kako ja navedeno na sajtu motovunskog festivala,  da njegov format ne uključuje popratna događanja koja su procenjena rizičnima.

Iz istog razloga i dalje se pripremaju i planirane projekcije širom Istarske županije. Najavljeni su i programi na zagrebačkoj Letnjoj pozornici Tuškanac od 31. jula do 3. avgusta, kao i projekcije širom jadranske obale te opsežniji program u zagrebačkoj Laubi od 27. avgusta do 6. septembra. Po potrebi, deo programa mogao bi biti predstavljen onlajn, navedeno je na sajtu.

„U konsultacijama sa stručnjacima, ekipa festivala kontinuirano traži način da pripremljeni program prikaže u okolnostima koje smanjuju rizik, prateći promenjivu epidemiološku sliku u našoj zemlji. Ovu najtežu odluku donosimo u nadi i veri da će ova godina biti samo jedna kratka stanka u dugom životu festivala na čarobnom Brdu filmova“, zaključio je Mirković.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar