Mirjana Karanović i Mirsad Purivatra/Foto: EPA/STR

Sarajevo Film Festival biće održan od 14. do 21. avgusta po prvobitnom planu uprkos epidemiji koronavirusa, izjavio je za "Skrin dejli" (Screen Daily) direktor festivala Mirsad Purivatra, precizirajući da traže način da to bude na najbezbedniji način po posetioce.

– Mi smo pokrenuli festival za vreme opsade Sarajeva 1995. godine uz bombardovanja, okruženi snajperima, kada nismo imali hranu, vodu, ni struju. Održavanje onlajn festivala bila bi izdaja naše misije bez obzira na suočavanje sa nevidljivim neprijateljem, tako da nema sumnje da će Sarajevo Film Festival (SFF) kreativno odgovoriti na Kovid-19 – rekao je Purivatra.

Purivatra je objasnio da njegov tim radi na pronalaženju načina kako da prikažu filmove na 26. izdanju SFF, a da ljubieltji filma i posetioci budu bezbedni uz poštovanje svih instrukcija epidemiologa.

– Takmičarski program nam je prioritet, jer Sarajevo nudi fantastičnu platformu za filmove koji joiš uvek nisu prikazani – kazao je Purivatra i dodao da je francuski reditelj filma „Umetnik“ (The Artist) Mišel Aznavisijus već određen kao predsednik žirija.

„Skrin dejli“ podseća da Sarajevo Film Festival, kao jedan od vodećih filmskih festivala u istočmopj Evropi, svake godine ima oko 100.000 posetilaca i da je prošle godine na svcom programu imao ostvarenja „Bol i slava“ Pedra Almodovara i „Bilo je jednom …u Holivudu“ Kventina Tarantina.

Mirsad Purivatra/Foto: CHINE NOUVELLE / Sipa Press / Profimedia

Jovan Marjanović, zadužen za industri program SFF, izjavio je da će verovatno biti smanjen broj učesnika tog segmenta festivala u odnosu na prošlogodinšnjih 1.300, ali da im je namera da uporedo bude onlajn program i fizički događaji sa fokusom na mlađim “manje rizičnim” učesnicima.

– Mislim da mladi fsilmki profesionalci žele da putuju ponovo i da se vide. Tako da će njihovi projekti biti u fokusu našeg industri segmenta festivala uporedo sa Talents programom, za koji smo već dobili rekordan broj prijava – rekao je Marjanović.

– Siguran sam da će biti mnogo projekata u razvoju, posebno jer se drugi festivali otkazuju. Nije realno očekivati da se svi naši učesnici, koje smo imali prošle godine, vrate, ali verujem da će mladi stvaraoci iz regiona pronaći svoj put do Sarajeva, jer je naš festival i dalje glavno mesto susreta predstavnika filmske industrije u ovom delu sveta – istakao je Marjanović.

Zaključno sa 22. aprilom u Bosni i Hercegovoini potvrđeno je 1.368 slučajeva koronavirusa, a 53 osobe su preminule. U Sarajevu sa 275.000 stanovnika potvrđeno je 60 slučajeva virusa korona.

– Svi u gradu vide festival kao novi početak za Sarajevo. Možda će biti manji nego obično ali svakako jedinstven – naglasio je Purivatra.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar