Koncert na Zidiću Miloš Zubac

Književnik i muzičar Miloš Zubac iz Novog Sada, nastupiće u petak, 18. avgusta u 20 časova na Platou Milan Mladenović, saopštili su iz Doma omladine Boegrada.

Pesnik, esejista, kantautor i scenski pripovedač Miloš Zubac vodi muzičku družinu Prkos Drumski. Po njegovoj zbirci pesama “Poezika”, nazvan je istoimeni festival regionalne autorske muzike. Pokretač je i jedan od aktera južnoslovenskog muzičkog kolektiva Novi Odmetnici.

Miloš Zubac Foto: Milena Zubac

Samosvojan ali i saboran, dosledno je naklonjen stvaralačkim partnerstvima u književnosti i muzici (Danilo Vuksanović, Tomislav Zorić, Milan Korać, Nemanja Nešić, Nina Romić, Ivan Čkonjević).

Kao kantautor, potpisuje dvostruko autorsko izdanje Paralele I i Paralele II. Na primenjenom albumu “Manastiri”, okrenut je pravoslavnim duhovnim središtima Fruške gore i Vojvodine. Album “Kosovske” podigao je na srpskoj usmenoj lirici s Kosova i Metohije. Objavio i album “Hazarske”, gde je za lirsku osnovu uzeo pesme iz svojevremeno zabranjene očeve zbirke. Autorski album “Život van Zaveta” objavio je 2023. godine.

Sa Nemanjom Nešićem zasnovao ediciju “Pesnici s muzikom”, u okviru koje je objavljena njihova autorska muzička antologija južnoslovenske poezije Jučerašnji svet I – V. A sa Milanom Koraćem snimio albume “Spektakl” i “Serbia”, dok je s “Nevjernim Tomom” uradio “Male pesme za Draganu” a sa Ivanom Čkonjevićem audio-knjigu “Sigurnost vatre”. S grupom ISKON sarađivao je na albumu “Drugovanje”.

Objavio je pesničke knjige “Vilindar”, “Poezika”, “Flor Y Canto”, “Sigurnost vatre”, “Kralj na kiši” i “Povratnici u ljubav”. S Danilom Vuksanovićem načinio je zajedničku zbirku crteža i prozaida “Duali”.
Takođe, izdao je dve književne studije: “Molitve Desanke Maksimović” i “Poetika Duška Trifunovića”, kao i dokumentarnu muzičku hroniku “Rezervna kultura” i esejističku knjigu “Četvrta zemlja”.

Miloševe pesme izvodili su ili snimali brojni kantautori i sastavi iz južnoslovenskih zemalja. Svoje koncertne nastupe prožima dragocenim anegdotama i pričama, a neretko mu se na sceni pridruži njegov otac, pesnički bard Pero Zubac. Njegova poezija i proza prevedena je na engleski, francuski, nemački i slovački jezik.

Prvi je dobitnik nagrade “Strune od svetla” za poseban doprinos afirmaciji pesničke reči u rok i bluz muzici. Na koncertu koji će održati na Zidiću DOB, pratiće ga Sonja Segić (gitara/glas).

Bonus video: Ekipa filma „Čuvari formule“ na Sarajevo Film festivalu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar