Foto: Promo

Ovogodišnjem laureatu nagrade "Tomin šešir" Branimiru Ritonji, jednom od najeminentnijih slovenačkih fotografa, priznanje će biti uručeno na otvaranju 11. Samita fotografa eks Jugoslavije 6. oktobra, prestižne kulturne manifestacije koja spada u red najznačajnijih na Balkanu, kaže za Nova. rs Ivana Ristić, PR ove manifestacije čiji su organizatori Foto klub "Leskovac" i Leskovački kulturni centar, pod pokroviteljstvom lokalne samouprave.

Ova nagrada je, inače, nazvana po Tomislavu Peterneku, doajenu jugoslovenske i srpske novinske fotografije. Dosadašnji laureati nagrade koju dodeljuje Foto klub „Leskovac“ za doprinos razvoju fotografije i međunarodne saradnje su Dragan Milovanović, Ivo Borko, Vinko Šebrek, Radoje Elez i Radisav Filipović.

Istog dana u Leskovačkom kulturnom centru biće otvorena i Ritonjina samostalna izložba. Narednog dana, 7. oktobra, u Narodnom muzeju biće otvorena samostalna izložba Branimira Karanovića, jednog od najuglednijih srpskih fotografa, profesora fotografije na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Do kraja manifestacije, 10. oktobra, učesnici će snimati lepote Stare planine.

Samit fotografa eks Jugoslavije pokrenut je 2009. godine. Afirmacijom fotografske umetnosti, konceptom i sadržajima, zadobio je priznanje kulturne i stručne javno sti. Samit iz godine u godinu okuplja više od 50 fotografa iz Srbije, Severne Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije, a na poslednja dva učestvovali su i gosti iz Bugarske. Među njima su vrhunska imena međunarodne reputacije, mladi još uvek neafirmisani autori i ljubitelji fotografije. Tokom trodnevnog okupljanja oni učestvuju u radionicama, prate tematska predavanja i prezentacije. Okosnicu programa čine izložbe, od kojih kolektivne predstavljaju radove nastale na prethodnom samitu, kao i izbor foto klubova i nacionalnih udruženja, koji pruža uvid u savremene tendencije i kretanja u fotografiji.

Na samostalnim izložbama do sada je predstavljeno stvaralaštvo Tomislava Peterneka, Bore Rudića, Branislava Strugara, Fadila Šarkija, Aleksandra Kelića, Željka Sinobada i Radisava Filipovića.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar