Foto:ARNE DEDERT / AFP / Profimedia

Jedinstveni memoari "Nož: Meditacije nakon pokušaja ubistva" (Knife: Meditations After an Attempted Murder) Salmana Ruždija upravo su objavljeni širom sveta u izdanju "Rendom hausa".

Laureat Bukerove nagrade Ruždi želeo je da kroz memoare, ne samo opiše napad nožem zbog kojeg umalo nije stradao pretprošlog leta, već da odgovori „na nasilje jedinim mogućim putem – umetnošću“.

I već prve kritike kazuju da je Ruždi iznedrio remek-delo. Tako bar smatra kritičar „Telegrafa“, koji memoare naziva istovremeno „uznemirujućim i izvrsnim“. A recenzent „Njujork tajmsa“ zadivljen je kako je pisac o tako teškom, bolnom događaju mogao da piše i uz dozu humora i beleži da je „knjigu spustio jednom ili dva puta tokom čitanja kako bi obrisao znoj“.

Foto: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP / Profimedia

Uoči izlaska memoara ser Salman Ruždi prisetio se tog strašnog događaja iz 2022. kada je na njega, nasred bine u Njujorku, atakovao Hadi Matar, a pisac za dlaku izbegao smrt.

– Sećam se kako sam pomislio da umirem. Na sreću, pogrešio sam – kazao je Salman Ruždi, dodavši kako novu knjigu „Nož“ vidi kao način da se bori protiv onog što se desilo. Napad se, podsetimo, desio u Njujorku, avgusta 2022. godine, dok se slavni pisac pripremao da održi predavanje.

Prisetio se za BBC pisac kako se napadač sjurio uz stepenice i izbo ga 12 puta. Nožem ga je ubo u leđa i abdomen. I sve to trajalo je samo 27 sekundi.

– Nisam mogao da mu se suprotstavim, nisam mogao da pobegnem od njega, da mu umaknem – setio se britansko-američki književnik, dodavši da je pao na pod, gde je ležao okružen „spektakularnom količinom krvi“.

Podsetio je da je odmah, helikopterom, prebačen u bolnicu, gde je proveo čak šest nedelja.

Jedan od najuticajnijih pisaca modernog doba, kojem je 76 godina, pre dva leta bio je, iz potpuno pogrešnih i tužnih razloga „medijska zvezda“. Napad na pisca u Njujorku bio je danima goruća tema svetskih medija. I daleko pre toga je bio u središtu kontroverzi, tačnije od kad je 1989. iranski vrhovni vođa ajatolah Homeini bacio fatvu i pozvao na pogubljenje književnika zbog romana „Satanski stihovi“, koji je objavljen godinu dana ranije. Ruždi je od tada proveo godine i godine skrivajući se…

Satanski stihovi Foto: Promo

Iskren je zato bio pisac u razgovoru za BBC navevši da bi mu se, s vremena na vreme, od tada po glavi vrzmala misao da bi jednoga dana neko „mogao da iskoči iz publike i napadne ga“.

– Bilo bi, očigledno, apsurdno da mi tako nešto, posle svega, nije palo na pamet.

Taj nož, kojim ga je izbo Amerikanac libanskog porekla Hadi Matar, doveo je do ozbiljnih povreda piščeve jetre i ruku, i oštetio je nekoliko nerava u Ruždijevom desnom oku.

– Oko mi je izgledalo nekako rastegnuto, otečeno. Činilo mi se kao da mi visi sa lica, da je palo na moj obraz, poput rovitog jajeta. I vida više nije bilo na tom oku. Bio sam slep…

Ser Salman je priznao da ga gubitak vida na jednom oku „uznemirava svakog dana“. Prinuđen je sada, kako je naveo, da bude mnogo pažljiviji kada silazi niz stepenice, kada prelazi ulicu, pa čak i kad sipa vodu u čašu.

No, bez obzira na sve smatra sebe srećnim. Srećnim jer mu je, bar, mozak ostao „čitav“, netaknut.

– To znači da još uvek mogu da budem ja…

Svedok napada, koji je bio moderator čitavog tog književnog događaja u Njujorku, izjavio je za BBC kako mu je krivo što nije mogao da učini više da spreči nasrtaj na pisca:

– Osećam da sam reagovao brže, mnogo toga je moglo biti sprečeno – iskren je bio Henri Ris.

No, Ruždijeva zahvalnost prema ljudima koji su mu pomogli tog, umalo kobnog dana, među kojima je i gospodin Ris, kao i svim onim doktorima koji su brinuli o njemu ogromna je. I to je jasno već na prvim stranicama „Noža“. Knjiga je posvećena, sasvim jednostavno, svim onim „muškarcima i ženama koji su mu spasili život“, piše književnik.

A prvi put je Ruždi otkrio i šta bi voleo da kaže svom napadaču.

Hadi Matar, dvadesetšestogodišnjak iz Nju Džersija, optužen je za ranjavanje pisca. Matar je odbacio krivicu, ali još uvek je u zatvoru, jer je sud uslišio molbu advokata mu da ga puste na slobodu do početka suđenja uz kauciju. Matar se, iza zatvorskih rešetaka, oglasio za tabloid „Njujork post“ rekavši da je, pre napada, gledao mnogo video klipova Ruždija na Jutjubu i dodao:

– Ne volim ljude koji su tako neiskreni.

Foto:Action Press / Shutterstock Editorial / Profimedia; ARCHIVIO GBB / Alamy / Alamy / Profimedia; promo

U „Nožu“ Salman Ruždi beleži i imaginarni razgovor sa svojim napadačem:

„U Americi se mnogi ljudi pretvaraju da su iskreni, ali nose maske i lažu. A da li bi to bio razlog da ih sve poubijamo?“, pita pisac svog napadača.

Nikada književnik nije upoznao Matara. No, upoznaće ga, ili će se, bar, suočiti s njim licem u lice u sudnici, kad počne sudski proces protiv Matara. Suđenje je, podsetimo, odloženo jer su advokati optuženog tražili da pogledaju Ruždijevu novu knjigu. Molbu im je sudija uslišio i suđenje bi trebalo da počne na jesen.

Bonus video: Stazama pisaca i pesnika iz prošlosti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar