Foto:Action Press / Shutterstock Editorial / Profimedia; ARCHIVIO GBB / Alamy / Alamy / Profimedia; promo

Suđenje Hadiju Mataru, koji je leta 2022. atakovao na slavnog pisca Salmana Ruždija u Njujorku, odloženo je. Amerikanac libanskog porekla, koji je nožem naneo ozbiljne povrede velikom književniku, ima pravo na uvid u memoare Salmana Ruždija o samom napadu pre nego što počne suđenje, odlučio je juče sudija Dejvid Foli.

Izbor porote u sudskom procesu Mataru za napad i pokušaj ubistva trebalo je da počne 8. januara.

Ali, početak sudskog procesa sada je odložen na neodređeno vreme, javio je ABC njuz.

Advokat Hadija Matara na pretresnom ročištu tražio je da vidi Ruždijev rukopis za knjigu „Nož: Meditacije nakon pokušaja ubistva“, koju će 16. aprila objaviti „Rendom haus“, pozvajući se na zakonsko pravo da mu se omogući uvid u čitav materijal s obzirom da pisac u memoarima do tančina opisuje napad koji se desio 12. avgusta 2022. godine, kad je tokom predavanja u Njujorku pretrpeo više uboda u vrat i grudi. Matarov advokat Natanijel Baron je, zahtevajući odlaganje suđenja dok ne dobije uvid u sve materijale, obrazložio to time da se sve „pisane ili snimljene izjave o napadu bilo kog svedoka smatraju potencijalnim dokazom“.

Pravni zastupnici Salmana Ruždija su taj zahtev okarakterisali neosnovanim, pozivajući se na pravo intelektualne svojine.

Međutim, odlukom sudije izdavač Ruždijevih memoara „Rendom haus“ u obavezi je da advokatu napadača na pisca dostavi rukopis memoara. Niko iz ove izdavačke kuće nije želeo da komentariše odluku o odlaganju početka suđenja, kao ni piščev agent.

Foto:promo

Reagujući na odlaganje suđenja okružni tužilac Džejson Šmit izjavio je da odluka sudije „neće promeniti krajnji ishod“.

Sudija Foli, koji je doneo odluku o odlaganju početka sudskog procesa, nije međutim zakazao novi datum.

Hadi Matar, kojem je 26 godina, u zatvoru je, bez mogućnosti polaganja kaucije od hapšenja leta 2022. godine. Tereti se za pokušaj ubistva drugog stepena i napad drugog stepena. Više puta je nožem atakovao na Ruždija dok je pisac držao predavanje u Njujorku pred gomilom zgrožene publike. Pisac je izgubio vid na desnom oku, a i leva ruka ozbiljno mu je povređena. O svemu što se desilo pisao je na 256 strana u knjizi „Nož: Meditacije nakon pokušaja ubistva“ jer je to, kako je rekao Ruždi, „jedini način da se pomiri s onim što se dogodilo i da odgovori na nasilje kroz umetnost“.

Bonus video: Jun Fose o Nobelovoj nagradi za književnost

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar