Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ruska pozorišna kritičarka i umetnica Marina Davidova, svečano će otvoriti 56. izdanje internacionalnog pozorišnog festivala BITEF, saopštili su organizatori na drugoj konferenciji za medije u pivari “Docker Brewery & Beer Garden”, u Luci Beograd.

– Nadam se da će festival u novom izdanju biti veoma uspešan i zanimljiv za publiku i stručnu javnost koja prati nove pozorišne tendencije- rekao je pisac i dramaturg Miloš Latinović, direktor BITEF teatra i BITEF festivala.

Foto: Bitef

56. BITEF će se održati od 23. septembra do 2. oktobra pod sloganom „Mi – junaci rada svog“. U okviru Glavnog takmičarskog programa učestvovaće devet predstava iz Srbije, Nemačke, Slovenije, Velike Britanije, Belgije, Francuske i Meksika, a učestvovaće neki od vodećih savremenih autora među kojima su Kejti Mičel, Jan Martens i Aleksander Zeldin i slovenački reditelj u usponu Žiga Divjak. Takođe, predstavljeni su prateći program i IETM konferencija, kao i glavni partneri festivala.

Predstavnicima medija su se obratili Pol-Anri Prese, šef za informisanje, komunikaciju i medije Delegacije EU u Srbiji, Piter Braun, direktor British Council-a za Srbiju i Zapadni Balkan, Frank Bauman, direktor Gete instituta, i Stanislas Pjere, direktor Francuskog instituta.

Ivan Medenica Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ivan Medenica, umetnički direktor i selektor BITEF-a, ovog puta je predstavio prateći program i otkrio da je ruska pozorišna kritičarka Marina Davidova, koja otvara festival, bila primorana da zbog pretnji ode iz Rusije jer je napisala otvoreno pismo protiv rata u Ukrajini i tako proglašena izdajnikom i preti joj 15 godina robije. On je dodao, da je Davidova osvedočeni prijatelj BITEF-a čiji je bila član žirija, učestvovala je u glavnom programu i promovisala je festival u različitim međunarodnim okolnostima.

Marina Davidova Foto: HERBERT NEUBAUER / AFP / Profimedia

Naglasio je da će predstave domaće produkcije biti odigrane u programu “Bitef Polifonija” a biće realizovan i veliki IETM Beograd Plenarni sastanak 2022. pod sloganom “Work Hard, Live Harder!”. Takođe, biće predstavljeno digitalno izdanje knjige “Zbornik radova: Dramsko i postdramsko pozorište deset godina posle” u sektoru “BITEF Biblioteka”, čiji je Medenica urednik.

Podrška Europrajdu

Direkcija BITEF-a je izrazila podršku manifestaciji EuroPride i tim povodom je izdala zvanično saopštenje:

„U kontekstu najnovijih dešavanja vezanih za Europrajd u Beogradu, izražavamo nadu da će se ova manifestacija desiti kako je planirano. Smatramo da bi najavljeno moguće otkazivanje ovog događaja bilo neprihvatljivo iz više razloga: zvanično objašnjenje situacije je konfuzno i nekredibilno, a otkazivanje bi ukinulo jedno od osnovnih građanskih prava – pravo na protest.

Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfbobije i bifobije, Francuska ambasada u Beogadu
Foto: EuroPride 2022 Beograd Prajd

S druge strane, Europrajd nije samo akcija za odbranu građanskih prava, već i platforma za promociju kvir kulture. U svojoj pola veka dugoj istoriji, BITEF je promovisao, pored drugih progresivnih umetničkih i društvenih tendencija, i kvir kulturu iz celog sveta. I dalje se nadamo da će se Europrajd desiti kako je planirano.

Ako ne, BITEF će otvoriti vrata svojih pozorišta, alternativnih prostora, barova i klubova za svakog ko se oseća potlačeno i želi da da izrazi svoju različitost. Dođite na BITEF, uživajte u umetnosti, osećajte se slobodno, voljeno i zaštićeno“.

U okviru BITEF-a biće organizovani susreti sa autorima a umesto Milene Minje Bogavac, razgovore će voditi Tijana Grumić. Takođe, biće održana prezentacija specijalnog izdanja magazina “Maska 209-210: YUFU 2.0. i Nova pošta”, i konferencija “Jugofuturizam – Šuškanje trenerka budućnosti”.

Prateći program uključuje poznati festival savremenog cirkusa “Cirkobalkana” koji će početi već 20. septembra na prostoru Luke Beograd.

Bonus video: Otvaranje 55. BITEF-a

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar