Foto:Nemanja Jovanović

Ovo sve što se sada događa, treba pretvoriti u terapiju. Moramo biti skromniji i strpljiviji u svemu, pa i u ponašanju, kaže za Nova.rs pesnik Ljubivoje Ršumović Ršum, koji će se sutra, u 18 sati po našem vremenu, onlajn družiti sa decom u dijaspori povodom proslave Dana zahvalnosti u Sjedinjenim Američkim Državama. Događaj organizuje onlajn škola srpskog jezika, kulture i tradicije "Sava" čiji đaci većinom žive u Americi, gde pomenuti praznik ima ogroman značaj.

– Ovo će mi biti prvo onlajn iskustvo “preko bare”. Kako je počelo ovo sve sa koronom, recitovao sam virtuelno svoje pesme koje su deca tražila, kao i njihovi roditelji – priča čuveni dečji pesnik i dodaje da su bile i ostale najtraženije “Domovina se brani lepotom” i “ Deca su ukras sveta”.

–  One su, da tako kažem, postale na neki način narodne pesme, više nisu moje.

Ršum nam otkriva da će sutra prvo recitovati „Zdravicu narodu srpskom“.

– To su mi organizatori odmah tražili, naručili. A onda ću ispunjavati želje i čitaću neke svoje stihove i razgovarati sa decom, mladim ljudima, možda i sa roditeljima, tako da to svima na kraju bude zanimljivo iskustvo. Ja sam ovaj slučaj nazvao elektronska sreća, jer u ovoj opštoj nesreći eto prilike da se povežemo sa našom decom na celoj planeti.

Ovoj proslavi, koja će biti interaktivna radionica, moći će da prisustvuju i mališani iz Srbije, kao i deca deca širom dijaspore, putem aplikacije Zoom. Događaj će biti praćen na društvenim mrežama škole „Sava“.

Deca koja na proslavi izrecituju neku Ršumovu pesmu dobiće na dar vrednu knjigu sa potpisom čuvenog pesnika. Među poklon knjigama nalaze se dve zbirke poezije „Dete sa sedam jezika“ i „Odakle su delije“ i knjiga priča iz detinjstva „Tri čvora na trepavici“.

Naš sagovornik priznaje da s nestrpljenjem očekuje susret sa decom i mladima, jer zbog koronavirusa više ne šeta po žurkama.

– Trudim se da poštujem ono što se mora, da nosim masku i redovno perem ruke, ono osnovno. A sve drugo je u Božjim rukama. I pišem. Ovo je prilika za mene i moje kolege da damo mašti maha. Nisam ja to rekao, nego stari neki filozofi, da čovek ne mora obilaziti peške oko planete, dovoljno je da obiđe oko svoje kuće i pritom da razmišlja, da mašta, da vedro misli i vedro se ponaša. Vedrina, to je recept Duška Radovića, ona je preduslov za rad sa mladima i decom. I pisanje za njih podrazumeva vedrinu. On je pisce koji vedro misle i pišu nazvao Saradnici Sunca. I ja sam to uzeo za naziv svoje akademije –  vedro nam priča čuveni dečji pesnik.

Na njegovoj akademiji čije je sedište u Ljubišu, dve godine zaredom se obavlja obuka talentovane dece za pisanje.

– Prošle godine smo imali osmoro, a ove desetoro najboljih na nekim festivalima, koji su nagrađivani. Ali za razliku od lane, kada smo bili zajedno u Ljubišu, sada smo prvi i poslednji put, nadam se, bili na vezi onlajn, kako se to danas kaže. Nadam se da ćemo dogodine svi biti opet na Zlatiboru, u netaknutoj prirodi, gde ćemo moći od prirode i o prirodi da naučimo štošta – optimistički je rekao legendarni pesnik.

Pored Ljubivoja Ršumovića, na sutrašnjoj onlajn proslavi počasni gosti biće i predstavnici Dečjeg kulturnog centra Beograda koji će predstaviti svoj aktuelni konkurs „Domovina se brani lepotom i znanjem“, koji je takođe podstaknut Ršumovim stihovima, i hor Dečjeg kulturnog centra.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar