Knjiga Mimohod senki španskog pisca Hulijana Riosa Foto:Promo/Laguna

Roman "Mimohod senki" slavnog španskog pisca Hulijana Riosa, koji je više od tri decenije bio skriven od javnosti, objavljen je kod nas i dostupan je u knjižarama i u onlajn prodavnicama, saopštila je izdavačka kuća "Laguna".

„Mimohod senki“ je prvo delo Hulijana Riosa, koje je danas čuveni pisac zbog cenzure u Španiji nametnute od strane Frankovog režima, morao da sakrije na dno ormana. I tu je rukopis romana prvenca španskog književnika „čamio“ čitavih 30 godina. I tek 2009. godine „Mimohod senki“ objavljen je najpre u Španiji, a 2011. i u Americi.

U „Mimohodu senki“ književnik ispisuje uzbudljivu i dirljivu hroniku Tamoge, bezvremenog mesta u Galiciji, gde se osveta prenosi s generacije na generaciju, a tragovi nasilja uočljivi su na svakom uglu. Rios donosi čitaocima skrivene priče o ratu, ljubavi, porodičnim odnosima, mržnji, preziru, ljubomori…

Hulijan Rios rođen je 1941. godine u Vigu. Književnik je prva dva romana napisao sa Oktaviom Pazom. Iza njega je 15 romana. Bio je dugogodišnji urednik madridske izdavačke kuće „Editorial Fundamentos“, objavljujući dela Pinčona, Džona Barta, Sarduja…

Riosovim najznačajnijim delom smatra se roman „Larva“ iz 1983, kojeg je napisao pod velikim uticajem Džejmsa Džojsa, a okarakterisan je kao „najekstremniji narativni eksperiment 20. veka u španskoj književnosti“. Meksički književnik Karlos Fuentes okarakterisao je Hulijana Riosa „najinventivnijim i najkreativnijim“ savremenim piscem na španskom jeziku.

Živi već dugo u Francuskoj, na obodima Pariza.

Bonus video: Ruski pisci

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar