Ivana Vujić Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Morali smo ponovo da prođemo kroz proces učlanjenja u Evropsku teatarsku konvenciju (ETC) zato što do sada nije plaćana članarina toj organizaciji, tvrdi upravnica Narodnog pozorišta Ivana Vujić povodom kritika da je nacionalni teatar pre nekoliko dana objavio vest da je primljen u članstvo ETC gde se, prema dokumentima koje je objavila Nova.rs, nalazi od jeseni 2016. godine.

Nacionalni teatar je 7. oktobra 2016. godine na Konferenciji ETC-a, upriličenoj u Sarajevu u okviru Internacionalnog teatarskog festivala malih i eksperimentalnih scena – MESS, primljen kao punopravni član u tu međunarodnu organizaciju, koju čini više od 40 članica iz 20 zemalja.

U okviru Konferencije ETC-a, producent za međunarodnu saradnju Narodnog pozorišta u Beogradu, Ivana Nenadović, održala je pristupnu prezentaciju srpskog nacionalnog teatra, a dokument o prijemu potpisali su tadašnji predsednik ETC-a Dubravka Vrgoč i v.d. direktora Drame Narodnog pozorišta dramaturg Željko Hubač.

Foto: Privatna arhiva

O tome su pisali domaći mediji , uključujući i “Pozorišne novine” Narodnog pozorišta, a vest je objavljena i na sajtu Narodnog pozorišta 10. oktobra 2016, da bi 12. juna ove godine Narodno pozorište objavilo da je postalo punopravni član iste organizacije.

Dokument o prijemu su ovoga puta potpisali Ivana Vujić i Serž Rangoni, predsednik Evropske teatarske konvencije koji je potpisao i dopis upućen Narodnom pozorištu u avgustu 2018. sa molbom da izvrši uplatu članarine.

Foto: Privatna arhiva

– Kada sam došla u Narodno pozorište krajem 2018. godine, čula sam da je Narodno pozorište učlanjeno u Evropsku teatarsku konvenciju, ali nije plaćalo članarinu koja je obavezna. Ja sam se 2019. zvaničnim pismom javila Konvenciji i oni su me obavestili da jeste postojala želja da se učlanimo, ali da ništa nismo platili i da moramo krenuti čitav proces ponovo. Kao sledeći termin za prijem dat nam je 12. jun 2020 – objasnila je Vujić u razgovoru za portal Nova.rs.

Na pitanje da li to znači da je Narodno pozorište iskljućeno iz ETC zbog neplaćanja članarine, Vujić je odgovorila odrečno.

– Te 2016. bio je pozitivan pokušaj, ali posao nije urađen do kraja. Ništa ljudima nije plaćeno – naglasila je Vujić i dodala da ona sada svojim potpisom odgovara za plaćanje članarine.

S druge strane, Služba za međunarodnu saradnju Narodnog pozorišta u Beogradu, koja je koordinirala proces učlanjenja srpskog nacionalnog teatra u ETC 2016. godine, nije dobila od te organizacije dokument u kojoj ona traži da se procedura ponovi, potvrdio je za Nova.rs njen šef Milorad Jovanović.

Jovanović kaže i da Služba za međunarodnu saradnju nije bila uključena u proceduru ponovnog učlanjenja.

Ivana Vujić tvrdi i da u arhivi Narodnog pozorišta nije zaveden dokument o prijemu nacionalnog teatra u ETC 2016. godine.

– Vi morate da dobijete pečat Evropske teatarske konvencije i takav dokument uz pečat Narodnog pozorišta mora biti zaveden u arhivi – naglasila je Vujić.

Ona je dodala da ne osporava potpis Dubravke Vrgoč, tadašnje predsednice ETC, ni vršioca dužnosti Drame NP Željka Hubača na dokumentu iz 2016, ali da ta procedura nije do kraja završena.

– Bile su najbolje namere, ali nije bilo podrške. Trebalo je maksimalno podržati tu inicijativu. Ja je 2018. nisam mogla podržati, jer nisam imala nijedan dokument, a već 2019. me je Evropska konvencija obavestila da moramo pristupiti ponovnom procesu učlanjenja – rekla je Vujić, koja nam nije dozvolila fotografisanje sertifikata o članstvu, već samo dala na uvid.

Milorad Jovanović kaže da je kod njega original sertifikata iz 2016. koji potvrđuje da je Narodno pozorište tada primljeno u članstvo ETC-a i da je od upravnice Vujić tražio dokaz da je ta međunarodna organizacija zahtevala ponovno učlanjenje.

Vujić podvlači da oni nisu naveli u saopštenju od 12. juna da je Narodno pozorište prvi put primljeno u ETC, ali da su se “regulative promenile” zbog čega je proces morao biti ponovljen.

Plaćanje članarine za ETC bilo je i jedan od zahteva protesta “Nije umetnički ćutati” 2018. u Narodnom pozorištu koji je izbio zbog nezadovoljstva dela glumačkog ansambla tadašnjim upravnikom Dejanom Savićem.

Foto: Privatna arhiva

Savić se u martu 2017. obratio, pisanim putem, ministru kulture i informisanja Vladanu Vukosavljeviću sa molbom da pomogne nacionalnom teatru u ispunjavanju obaveza prema ETC tako što bi Ministarstvo pokrilo troškove članarine za tekuću godinu u iznosu od 5.500 evra i taj dokument je zaveden u arhivi NP.

Upravnca Narodnog pozorišta je navela da će zbog kovida i problema u kojima se nalaze pozorišta u celoj Evropi „iznos članarine biti promenjen“ i podvukla da “će članarina biti odmah plaćena”.

Vlada Srbije imenovala je rediteljku Ivanu Vujić za upravnicu Narodnog pozorišta u Beogradu u avgustu prošle godine. Pre toga je od novembra 2018. obavljala funkciju vršioca dužnosti upravnika nacionalnog teatra, na koju je postavila Vlada, nakon što je razrešen Dejan Savić. To je bio epilog višemesečnog protesta glumaca tog pozorišta.