Ivana Vujić Foto: Goran Srdanov

Beogradsko Narodno pozorište postalo je punopravni član Evropske pozorišne konvencije (European Theatre Convention - ETC), međunarodne organizacije koja okuplja značajne evropske teatre u cilju međunarodnog povezivanja i obogaćivanja umetničkog rada, saopšteno je iz ove kuće.

Narodno pozorište učestvovalo je na onlajn pozorišnoj konferenciji koju je organizovala Evropska pozorišna konvencija od 10. do 12. juna u Gracu sa temom “Povezivanje razdvojenih – ponovno otvaranje evropskih pozorišta”. Neka od pitanja kojima su se bavili učesnici panela, radionica i sastanaka bila su kakav svet možemo da očekujemo nakon krize uzrokovane koronavirusom i kako pozorišta mogu da oblikuju najbolju moguću budućnost za svoje kuće i svoja društva.

Posle izlaganja upravnice Ivane Vujić na generalnoj skupštini ETC-a, kada je govorila o Narodnom pozorištu i budućim planovima, generalna skupština je izglasala prijem Narodnog pozorišta u članstvo u ovoj organizaciji, navodi se u saopštenju.

Evropska pozorišna konvencija (ETC) osnovana je 1988. godine kao platforma za dijalog i interakciju stremeći ka novoj publici u današnjem evropskom društvu, ističući raznolikost evropskih jezika i negujući međusobnu saradnju i umetničku razmenu širom Evrope i van nje.

Mrežu Evropske pozorišne konvencije čini više od 40 pozorišta iz više od 20 zemalja, a članstvo u ovoj organizaciji omogućava razne vrste umetničkih i organizacionih razmena, navodi se u saopštenju i dodaje se da su dokument o prijemu u članstvo ETC potpisali su Ivana Vujić, upravnica Narodnog pozorišta i Serž Rangoni, predsednik Evropske teatarske konvencije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare