Foto: Narodni muzej Pancevo, Eparhija dalmatinska SPC, Narodni muzej u Beogradu,Narodna galerija Slovenije

Na izložbi "Migracije u umetnosti - Umetnost migracija" u Galeriji Matice srpske večeras će prvi put na jednom mestu biti prikazana dela vodećih imena nacionalne umetnosti Uroša Predića i Paje Jovanovića, velikana evropske umetnosti El Greka, Elizabet Viže Lebren i Marka Šagala, kao i savremenih umetnika Mladena Miljanovića, Vladana Jeremića, Rene Redle, Safeta Zeca i Taus Makačeve.

Migracije su nevidljivi i nikad okončan proces čija aktuelnost osnažuje izuzetnu platformu za nove umetničke fenomene i postupke, ističu organizatori izložbe i dodaju da savremena umetnička praksa obiluje mnogim pokušajima da se označi, protumači i na pravi način uputi u kompleksan problem ovog socijalnog fenomena.

– Galerija Matice srpske kao reprezentativni i najstariji nacionalni muzej kod Srba čuva u svojoj kolekciji veliki broj patriotskih ikona. Aktuelna dešavanja u svetu dovela su do teme kojom se ova izložba bavi, a to je veliki uticaj koji su migracije imale na umetnike i važnost koju su ti stvaraoci, kao posledicu svojih ličnih migracija, imali na razvoj umetnosti – poručuju iz Galerije.

Kroz tri glavna dela – pričom o čuvenoj istorijskoj kompoziciji „Seoba Srba“ Paje Jovanovića, širi kontekst migracija u istoriji evropske i svetske umetnosti i refleksiju aktuelne društveno-političke krize izazvane velikim migracijama u Evropi kroz savremenu umetničku produkciju, izložba „Migracije u umetnosti – Umetnost migracija“ istražuje fenomen, razloge i efekte migracija na društva i pojedince.

Foto: Promo/Galerija Matice srpske

Ideja izložbe je da, kako ističu, u vremenu aktuelne svetske migracione krize, pokuša da posmatra, ispituje i razume ovaj fenomen koji pogađa svako stanovništvo i pokreće mnoga etička i kulturološka pitanja. Radeći na različitim nivoima – vremenskom, prostornom, etičkom i mnogim drugim, izložba pruža mogućnost da kroz jezik umetnosti preispitate svoje stavove i stavove društva, pa čak civilizacijske izazove u XXI veku. Cilj izložbe nije da ponudi određene stavove povodom fenomena migracija, već da kroz selekciju reprezentativnih i zanimljivih primera umetničkog stvaralaštva kreira prostor za društveni dijalog o fenomenu, suočavajući se sa pojmovima poput straha, (odsustva) empatije, (ne)razumevanja, kontradiktornosti i ljudskosti.

Foto: Promo/Galerija Matice srpske

S obzirom da cilj izložbe nije da ponudi određene stavove povodom fenomena migracija, već da kreira prostor za društveni dijalog, u okviru pratećeg programa izložbe biće realizovana predavanja i diskusije svakog petka u 19 sati, dok će vikendom biti priređena autorska i stručna vođenja kroz izložbu. Kako bi se tema migracija približila deci i mladima, organizovaće se kreativne, dramske i HearMe radionice. Svakog drugog utorka publiku očekuje GMS bioskop u 19 sati.

Autorski tim izložbe čine: mr Danilo Vuksanović, msr Jelena Ognjanović i Luka Kulić. Izložbu prati istoimeni katalog, kao i publikacija (Po)gledi ka migracijama. Eseji o fenomenu autora dr Alekseja Kišjuhasa, dr Branka Bešlina, mr Danila Vuksanovića, dr Sandra Debona, msr Jelene Ognjanović, Luke Kulića i dr Vladimira Gvozdena.

Izložba je nastala u saradnji sa Državnom galerijom „Tretjakov“, Državnim muzejem lepih umetnosti „Puškin“, Narodnom galerijom Slovenije, Narodnim muzejem u Beogradu, Narodnim muzejem Pančevo, kao i umetnicima Taus Makačevom, Safetom Zecom, Mladenom Miljanovićem, Vladanom Jeremićem i Renom Redle. Zahvaljujući New College Oxford i El Escorial iz Španije, ustupljene su reprodukcije umetničkih dela El Greka koje se mogu pogledati na izložbi u vidu video animacije.

Publici će se na otvaranju obratiti dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, i dr Sandro Debono, stručni savetnik Galerije Matice srpske i počani direkor i osnivač muzeja MUZA na Malti, dok će izložbu svečano otvoriti Maja Gojković, potpredsednica Vlade i ministar kulture i informisanja Srbije.

Bonus video: Izložba Dušana Petričića i otkrivanje 2D spomenika Branka Ćopića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar