Foto: Promo Portalibris

U subotu 3. decembra navršilo se 70 godina od smrti Milana Grola. Njegovo ime i danas živi i vezuje se kako za napredne političke ideje tako i za pozorišnu kritiku. Povodom obeležavanja tog datuma i radi podsećanja na Grolov lik i delo izdavač Portalibris objavio je u okviru edicije Otrgnuto od zaborava njegove najupečatljivije naslove koji su izdati za njegova života: Pozorišne kritike, Iz pozorišta predratne Srbije i Iz predratne Srbije – utisci i sećanja Milana Grola o vremenu i ljudima.

Milan Grol bio je izuzetno značajan za našu kulturu, može se reći revolucionar i hroničar pozorišta, koji je svoje znanje i talenat usmeravao pre svega ka praćenju i uvođenju evropskih teatarskih tendencija na našu pozorišnu scenu. Bio je dugogodišnji dramaturg i direktor Narodnog pozorišta. Ali u njemu kao da su postojale dve osobe – ova druga, umesto umetnošću, strasno se zanimala za politiku i društvo, te je Grol i na tom polju ostvario zavidnu karijeru i za sobom ostavio institucionalne rezultate, kao i vredan teorijski materijal, kaže se u saopštenju izdavača.

U svojim kritikama Grol iznosi pohvale i pokude stvaraocima predstava, postavlja čvrste standarde pozorišnih veština i visoke kritičarske kriterijume, te one predstavljaju riznicu informacija o predstavama koje više ne možemo da pogledamo, o umetnicima koji više nisu među nama i uopšte o javnom umetničkom životu jednog vremena koji je nosio u sebi odbleske društvenih i duhovnih pomeranja na našim prostorima. On takođe beleži karakteristike duha vremena, naročito ističući najvažnije ličnosti iz sveta kulture.

Javnosti nije poznata informacija da je deset godina bio i upravnik Kolarčeve zadužbine.

Bonus video: Hrvatski pisac, leksikograf i istraživač Vlaho Bogišić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar