Džon Hinkli Foto: AFP / AFP / Profimedia

Svi me vide samo kao čoveka koji je pokušao da ubije Ronalda Regana, kaže muzičar, slikar i nekadašnji psihijatrijski bolesnik Džon Hinkli, koji je četiri godine čekao dozvolu da svoja umetnička dela objavljuje pod svojim imenom.

Federalni sudija u Vašingtonu presudio je u korist čoveka koji je svojevremeno pokušao da ubije nekadašnjeg glumca i američkog predsednika Ronalda Regana. Naime, bivši psihijatrijski bolesnik, a danas umetnik Džon Hinkli Džunior, koji je 1981. godine izvršio neuspešni atentat na Regana, može da izlaže svoja umetnička dela i objavljuje autorsku muziku pod svojim imenom, odlučio je sudija.

Još od 2016. godine, kada je izašao iz psihijatrijske bolnice, u kojoj je proveo čak 35 godina, Hinkli je „delio“ svoja likovna dela i muziku na internetu, ali anonimno. Međutim, ovaj 65- godišnjak bio je frustriran zbog nedovoljne pažnje na koja su njegova umetnička dela nailazila u javnosti.

Sudija Pol Fridman odlučio je da „olabavi“ restrikcije spram Hinklija. Donoseći ovakvu odluku uzeo je u obzir procenu Odeljenja za psihijatriju, u kojoj je stajalo da Hinkli „ne predstavlja veliki rizik“, kao i da „nema opasnosti da počini nasilne radnje“, prenosi sajt Artnet.

Nekadašnji psihijatrijski bolesnik danas živi sa majkom, a zaposlen je u jednoj antikvarnici u Vilijamsburgu, gradu u američkoj državi Virdžinija. Želja mu je da ostvari neke prihode od svojih umetničkih dela, prevashodno pejzaža, putem onlajn platforme Etsy, ali i od svoje muzike, koju želi da postavi na različite striming servise.

„Stvaram umetnička dela na koja sam ponosan, i za koja mislim da su kvalitetna. Zato i želim da ostvarim profit od svoje umetnosti i pomognem svojoj porodici. Mogao bih da pomognem svojoj majci i bratu ukoliko bih zarađivao od svoje umetnosti“, kazao je Hinkli na razgovoru sa lekarima, koji su davali procenu njegovog psihofizičkog stanja.

Podsetimo, 30. marta 1981. godine Hinkli je pokušao da ubije Ronalda Regana ispred hotela „Hilton“ u Vašingtonu, ispalivši šest metaka. Iako je promašio, tadašnji predsednik je, međutim, ipak povređen, ali tako što se jedan metak odbio o limuzinu. U pokušaju atentata povređeno je troje ljudi iz predsednikove pratnje, među njima i sekretar za štampu Džejms Brejdi, koji je bio u kritičnom stanju.

Objašnjavajući razloge za pokušaj ubistva Regana, Hinkli je pre gotovo četiri decenije kazao da je to učinio da bi „impresionirao“ glumicu Džodi Foster. Naime, on je, nakon preseljenja u Njujork u kome je bezuspešno pokušao da se dokaže kao umetnik i rokenrol kantautor, postao opsednut glumicom, odgledavši čuveni film Martina Skorsezea „Taksista“ iz 1976. godine. Identifikovao se sa glavnim likom u filmu, Trevisom Bejklom, koga je tumačio Robert de Niro, bivšim ratnim veteranom, koji, kao psihički labilan taksista, krstari ulicama Njujorka, na kraju pokušavajući i da ubije predsedničkog kandidata.

Džodi Foster, koja je u filmu tumačila maloletnu prostitutku toliko je opčinila Hinklija da je počeo da je uhodi. Kada je glumica upisala prestižan Jejl, on se preselio u Nju Hejven, ostavljajući joj mesecima pisma, pesme i ljubavne poruke ispod vrata sobe u univerzitetskom kampusu.

Uoči pokušaja atentata Fosterovoj je napisao pismo, u kome je, između ostalog, stajalo:

„Proteklih sedam meseci ostavio sam ti na desetine pesama, pisama i ljubavnih poruka sa nadom da ću te zainteresovati. Iako smo nekoliko puta pričali telefonom, nikada nisam imao hrabrosti da ti priđem i da se predstavim… Ovo što ću sada uraditi je moj poslednji pokušaj da te impresioniram…“

Nakon pokušaja atentata na Ronalda Regana, koji se desio samo dva meseca pošto je 40. predsednik Amerike stupio na dužnost u Beloj kući, Hinkli je proglašen neuračunljivim. Umesto u zatvor, smešten je u psihijatrijsku ustanovu, iz koje je pušten tek u septembru 2016. godine.

„Voleo bih da mu omogućimo da zarađuje od svoje umetnosti. Ne vidim u čemu je problem da umetnička dela objavljuje pod sopstvenim, imenom. Bio bih iznenađen da ponovo iskaže narcisoidnost, koju je imao kada je bio opsednut Fosterovom, jer ta osobina kod njega već dugo nije prisutna“, napisao je Hinklijev terapeut Karl Befa u svojoj stručnoj proceni.

Odluka sudije obavezuje ga da psihijatre redovno obaveštava čim dela postavi na internet, kao i da im prenese sve reakcije „konzumenata“.

„Toliko je aspekata moga života kojih niko nije svestan. Ja sam umetnik. Ja sam muzičar. To niko ne zna. Niko ne može da vidi moja likovna dela, niti da čuje moju muziku. Vide me samo kao čoveka koji je pokušao da ubije Regana“, požalio se Džon Hinkli Džunior.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar