Foto: Printscreen/YouTube/Netflix

Hteli smo da pružimo osećaj kao da je sve pronađeno u arhivama Kalifornijskog univerziteta ili u podrumu Martina Skorsezea na putu da bude restaurirano, kaže reditelj Dejvid Finčer o svom filmu “Mank”, koji će gledaoci, prema najavama, moći da vide od 4. decembra na Netfliksu.

Film „Mank“ smešten je u Holivud, u tridesete i četrdesete godine 20. veka, i govori o Hermanu Mankijeviču, scenaristi „Građanina Kejna“ i njegovoj borbi da završi predložak za čuveni film Orsona Velsa.

„Mank“ je snimljen u crno-beloj tehnici, a reditelj Dejvid Finčer je u intervjuu „Njujork magazinu“ ispričao da je želeo da njegov film prenese atmosferu tog doba i time što će ostaviti utisak nečega starovremenskog, iskopanog iz arhiva.

– Ren Klajs, dizajner zvuka, i ja počeli smo pre više godina da razgovaramo o tome da sve to uradimo tako da izgleda kao da je nađeno na Kalifornijskom univerzitetu – ili u podrumu Martina Skorsezea, na putu da bude restaurirano. Sve je kompresovano da bi zvučalo kao iz 1940-ih godina. Muzika je snimljena starim mikrofonima, tako da ima malo pucketanja… – ispričao je, između ostalog, Finčer.

Reditelj kaže da su, nakon što su ga ljudi koji su čuli snimke pitali „šta se dogodilo sa zvukom pa zvuči tako toplo“, tu atmosferu pokušali i vizuelno da dobiju posebnim pristupom snimanju.

– Namera nam je bila da snimamo u super visokoj rezoluciji, pa da je narušimo. Tako da smo uzeli i skoro sve ublažili do apsurdnih granica da bismo postigli izgled tog doba. Verovatno smo se odrekli dve trećine rezolucije da bismo postigli isti osećaj, a onda smo dodali i malo ogrebotina i rupa progorelih cigaretama – priča reditelj.

Dejvid Finčer Foto: EPA/ETTORE FERRARI

Mankijeviča u filmu igra Geri Oldman, dobitnik Oskara za ulogu Vinstona Čerčila u „Najmračnijem času“, a pored njega su u filmu Amanda Sejfrid, Lili Kolins, Tom Pelfri, a Tom Burk pojavljuje se u ulozi Orsona Velsa.

Dejvid Finčer poznat je po svojim psihološkim trilerima, poput „Igre“ (1997) ili kultnog „Borilačkog kluba“ (1999), te „Zodijaku“ (2007), „Društvenoj mreži“ (2010), „Devojci sa tetovažom zmaja“ (2011) i Netfliksovim serijama „Kuća karata“ i „Mindhunter“. „Mank“ je njegov povratak velikom ekranu nakon filma „Nestala devojka“ (2014).

Zanimljivo je da je scenario za film „Mank“ počeo da piše rediteljev otac, novinar Džek Finčer, još 1992. godine, u vreme kada mu je sin snimao treći nastavak „Osmog putnika“ i spotove za Madonu, a da ga je on više puta odbijao i tražio da bude dorađen.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare