Miloš Lolić Foto: EPA/GEORG HOCHMUTH

Srpski pozorišni reditelj Miloš Lolić jedna je od 30 ličnosti kojima je dodeljeno počasno austrijsko državljanstvo. Austrijska vlada donela je odluku da 30 osoba dobije počasno državljanstvo zbog "zbog izvanrednih doprinosa u interesu zemlje".

Formalno o dodeli državljanstva Austrije odlučuju pokrajine, a kada je reč o počasnim građanima pokrajine moraju da podnesu zahtev Ministarstvu unutrašnjih poslova, posle čega vlada donosi odluku da li su predložena lica dali poseban doprinos ili se od njih to može očekivati u budućnosti.

Takva vrsta državljanstva se dodeljuje umetnicima, sportitisma, naučnicima i privrednicima.

Pored Lolića, u oblasti kulture počasni građani Austrije postali su pijanistkinja i kompozitorka iz Rusije Lera Auerbah, britanski dirigent Ivor Bolton, kolumbijski kompozitor Alehandro del Vale-Latancio, autorka Monika Muskala iz Poljske, pisac Aleksandar Nicberg iz Rusije, režiser iz Južne Afrike Leonard Prinsloo.

Inače, Miloš Lolić je poznat i cenjen na nemačkom govornom području, a u je Beču postavio više predstava u najznačajnijem tamošnjem pozorištu Burgteater.

Završio je Fakultet dramskih umetnosti u klasi Ljubomira Draškića i Slavenka Saletovića. Potpisao je brojne režije u Beogradu, među kojima se ističu „Otelo“ i „Dnevnik o Čarnojeviću“ u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, a dobitnik je i brojnih priznanja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare