Šinejd O'Konor Foto:EPA/SEBASTIAN SILVA

Irska kantautorka i pevačica Šinejd O’Konor, koja je preminula 26. jula u 56. godini biće sahranjena danas u irskom gradiću Breju.

U saopštenju porodice navodi se da će svi poštovaoci lika i dela slavne muzičarke biti u mogućnosti da odaju počast i upute poslednje zbogom „kada povorka prođe obalu Breja“:

– Ruta će početi u ulici „Strand Road“ i kretati se duž obale do drugog kraja puta, gde će njena porodica nastaviti sama do groblja i održati privatnu sahranu. Šinejd je volela da živi u Breju i sa ljudima u njemu – saopštila je porodica, prenosi „Gardijan“.

Ovom procesijom, njeni najbliži žele da pruže priliku svima koji su je voleli da se „oproste poslednji put“.

U čast Šinejd O’Konor pre nekoliko dana napravljena je ogromna instalacija na brdu sa pogledom na ovaj irski primorski grad u kojem će biti sahranjena. Slovima veličine devet metara ispisana je poruka „Eire <3 Sinead“ koja je bila vidljiva iz vazduha. Znak je napravljen od reciklirane plastike u gradu u kojem je Šinejd provela 15 godina.

View this post on Instagram

A post shared by Sky News (@skynews)

Instalacija je napravljena na mestu na kojem je nedavno otkriven navigacioni radar iz Drugog svetskog rata. Bilo je ispisano „Eire“ (Irska), a korišćen je za usmeravanje pilota. Inicijativu je pokrenula kreativna agencija sa sedištem u Dablinu „The Tenth Man“, a uradio ju je muralista i umetnik Mack Signs.

– Toliko je toga rečeno o Šinejd od njene nedavne smrti, nisam siguran šta je ostalo da kažem. Reši su suvišne – rekao je Ričard Sibruk, izvršni kreativni direktor “The Tenth Man” dodajući:

– Samo smo hteli da iskoristimo priliku da obeležimo trenutak smelom izjavom koja simbolizuje šta je Šinejd značila ovoj našoj maloj zemlji.

Prošle nedelje, most Semjuela Beketa bio je osvetljen tekstovima iz njene najpoznatije pesme iz 1990. „Nothing Compares 2 U“. Takođe, na više mesta u Irskoj sastajali su se fanovi odavajući joj počast.

Šinejd O’Konor preminula je u 56. godini u svom domu u Londonu, gde se nastanila samo nekoliko nedelja pre nego što je napustila ovaj svet. Uzrok smrti još uvek je nepoznat jer se čekaju toksikološki analizi obdukcije koji mogu biti gotovi i za nekoliko nedelja, saopštila je policija.

Šinejd O’Konor bila je revolucionarna od kada je prvi put stala na scenu i ostavila je neizbrisiv trag kao jedan od najupečatljivijih vokala ikada.

Imala je samo 26 godina kada je odlučila da rizikuje svoju karijeru govoreći o tabu temi seksualnog zlostavljanja unutar katoličke crkve. Imala je samo 21 godinu kada je izdala prvi album, a negde u to vreme shvatila je da će uraditi sve što je u njenoj moći da ne bude pretvorena u klasičnu pop zvezdu. I nikada i nije. Ali je to imalo veliku cenu.

Bonus video: Exit

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar