Želimir Žilnik; Foto: Promo/KomunikatArt

Reditelj Želimir Žilnik, književnica Barbi Marković i pozorišni i vizuelni umetnik Rabi Mrue govoriće o svom radu i podeliti iskustva u stvaranju u seriji razgovora u okviru projekta “O zlikovcima, tuđinima i superherojima. O drugim pričama” od 15. septembra do 3. oktobra. Razgovori će biti održani onlajn.

Eksperimentalni umetničko istraživački projekat odvija se preko interneta i okuplja 15 međunarodnih umetnika i umetnica koji su, kroz seriju „Radnih susreta“, pozvani da promisle temu heroizma, navode organizatori iz mreže „Create to Connect -> Create to Impact“ i dodaju da će troje renomiranih autora kao podsticaj koleginicama i kolegama predstaviti svoju umetničku praksu u kojoj dodiruju aspekte te teme i javno govoriti o svom radu.

Prvi razgovor, 15. septembra od 19 sati, vodiće beogradski pozorišni umetnik Bojan Đorđev sa Rabiom Mrueom, pozorišnim i vizuelnim umetnikom iz Bejruta, autorom performansa, videa, instalacija i performativnih „neakademskih predavanja“, od kojih se neka bave i građanskim ratom u Libanu i drugim konfliktima na Bliskom istoku. Mrue je, inače, dobitnik specijalne nagrade 50. Bitefa za predstavu „Jašući oblak“ (Riding on a Cloud) 2016. godine.

Rabi Mrue Foto:Jeva Griskjane

Razgovor spisateljice Barbi Marković i umetnice i kustoskinje Nataše Mackuljak planiran je za 17. septembar od 19 sati „u formi svakodnevnog ćaskanja“, predstavljaće put kroz roman „Superheroine“ (Superheldinen) Markovićeve, a pošto obe sagovornice žive u Beču i potiču sa prostora nekadašnje Jugoslavije, analiziraće i „kakve supermoći imaju one kao migrantkinje u Beču“.

Barbi Marković Foto:©ApolloniaTheresaBitzan

Filmskog reditelja Želimira Žilnika će, prema najavi, 19. septembra od 18 sati intervjuisati Ivana Marjanović, kustoskinja iz Beograda, a trenutno direktorka galerije Kunstraum Inzbruk.

Žilnik aktivno stvara od šezdesetih godina i vremena jugoslovenskog crnog talasa u filmu. Polazište za razgovor o herojstvu biće njegovi filmovi o radnicama tekstilne industrije koje se pripremaju za odlazak u penziju (Vera i Eržika), o pripadniku romske nacionalnosti kog deportuju iz Evropske unije u Srbiju (Kenedi trilogija), kao i o stogodišnjoj pripadnici pokreta otpora iz Drugog svetskog rata („Jedna žena – jedan vek“), najavljuju organizatori.

Završne prezentacije učesnika biće dostupne onlajn od 2. oktobra na engleskom jeziku, a u beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju za 3. oktobar planirana je javna prezentacija na srpskohrvatskom jeziku, navode organizatori i dodaju da se uputstvo za pristup dešavanjima na internetu nalazi se na linku platforme za žive prenose.

Prvo izdanje „Radnih susreta“ koncipirali su i organizovali Bojan Đorđev, vizuelni umetnik Siniša Ilić, Nataša Mackuljak i Ivana Marjanović zajedno sa producentkinjom Draganom Jovović. Mrežu „Create to Connect -> Create to Impact“ čine organizacije iz 13 evropskih zemalja, a program se realizuje uz podršku programa „Kreativna Evropa“ EU i Ministarstva kulture Srbije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar