Foto: Hbo/Promo

Zabavno je gledati milionere kako se samouništavaju. Oni su, na neki način, kreatori sopstvene propasti. Pa, pustite ih da nastave sa svojim samouništenjem, reči su glumca Alana Raka, jedne od zvezda serije "Naslednici" koja se vraća na male ekrane.

Jedna od najiščekivanijih serija u 2021. godini konačno se vraća. I nema vanzemaljaca, čudovišta, niti dilera droge ili ubica. Tu su samo svađalački nastrojeni multimilioneri koji jedni drugima zabijaju nož u leđa, a pritom su svi članovi iste porodice. Toliko su opijeni snagom moći da sve okrutnosti koje, u borbi za prevlast, čine usput „malim ljudima“ ni ne primećuju.

I to je sve stalo u i treću sezonu serije „Naslednici“ (Succession) koja sutra počinje da se emituje. Serije, istovremeno najduhovitije i najpakosnije, koja se pojavila u poslednje vreme na televiziji. I koja je pritom jedna od najgledanijih i najnagrađivanijih.

Pre neki dan ekipa serije, koja u fokusu ima borbu za moć unutar više nego unosnog porodičnog medijskog carstva, proslavila je početak emitovanja treće sezone. Pozirajući i dajući izjave na crvenom tepihu u Njujorku ekipa „Naslednika“, serije ovenčane silnim nagradama, istakla je kako je srećne ruke što je TV delo postalo deo života svih i našlo se „u centru kulture na smislen način“.

Ako govorimo o uspesima serije, podsetimo da je druga sezona serije donela Brajanu Koksu nagradu Zlatni globus za najboljeg glumca u drami. Takođe i sedam priznanja Emi, uključujući i ono za Džeremija Stronga, koji igra glavnu rolu, Kendala Roja. A stigle su i nagrade Bafta, Satelit, priznanja Američkog udruženja scenarista, Asocijacije TV kritičara…

Nova, treća sezona premijerno će početi da se prikazuje u nedelju na kanalu HBO, a zaplet kreće od odluke Kendala Roja da istupi u javnost, na pres konferenciji povodom optužbi o „zloupotrebama i lošem poslovanju“ u porodičnoj imperiji kojom se završila prethodna sezona.

– Serija se potpuno naslanja na ono gde smo stali u drugoj sezoni. A to znači da je potencijal ogroman, ali i da je put krajnje precizan – enigmatičan je bio Brajan Koks, „patrijarh“ te moćne porodice uoči premijere prve epizode, preneo je Rojters.

A njegov sin Kendal je, podsetimo, jedan od članova porodice koji pokušava da se domogne kontrole nad pregolemom medijskom imperijom. A te ostale članove koji takođe pokušavaju da steknu moć igraju Kiran Kalkin, Sara Snuk i Alan Rak.

– Zabavno je gledati milionere kako se samouništavaju. Oni su, na neki način, kreatori sopstvene propasti. Pa, pustite ih da nastave sa svojim samouništenjem – ovako je objasnio glumac Alan Rak u čemu je tolika privlačnost serije „Naslednici“.

A mnogo je razloga za uspeh serije „Naslednici“. Najpre, scenario potpisuje britanski autor Džesi Armstrong koji se već pozabavio sličnom tematikom, onom koju je istovremeno bolno i neodoljivo zabavno bilo gledati u serijama „Veep“ i „Black Mirror“. Ili sitkom, koji je potpisao sa Semom Bejnom „Pip šou“, koji je upoznao širu publiku sa bujnim talentom danas jedne od najcenjenijih britanskih glumica Olivije Kolman.

Za one koji nisu gledali prve dve sezone storije o porodici koja je poput „osinjeg gnezda“, a njeni članovi razmaženi ali i bolesno ambiciozni, površni ali užasno otrovni, medijski mogul Logan Roj, „otac klana“, koga igra Brajan Koks, najavljuje povlačenje sa „trona“. To, naravno, budi neutoljivu ambiciju sina mu Kendala, koga tumači Džeremi Strong, da zauzme očevo mesto. Pritom, radi se o bivšem zavisniku koji iz sve snage pokušava da se uozbilji i postane uzoran u svakom smislu… Ali, to nikako nije pravo najstarijem sinu Konoru (Alan Rak), a ništa manje ambiciozni nisu ni najmlađi sin Roman (Kiran Kalkin) i ćerka Šiv (Sara Snuk). Taj „tajni plan“ ne dojmi se ni saradnicima i poslovnim partnerima Logana Roja.

Iznenada, osamdesetogodišnji Roj na rođendanskoj proslavi obnaroduje svima da, ipak, ne ide nikuda i da će ostati na čelu kompanije… A, onda završava i u bolnici, jer je doživeo šlog. I naravno, zbog svega, nastaje sveopšti haos!

A on, koji je svoj medijski konglomerat „Waystar Royko“, peti po veličini na svetu, uvalio u dugove, maltretira i vređa sve odreda, i pride je šlog ostavio posledice, pa se gubi s vremena na vreme. Ne samo što mu kao toalet u jednoj sceni služi sinovljeva kancelarija, već u drugom trenutku stavlja ćerkinu ruku u svoje međunožje…

U toj porodici svi maltene mrze jedni druge, stalno se vređaju, pogrdne reči se podrazumevaju svako malo. I dok imaju toliko para da su čas u svom luksuznom apartmanu na Menhetnu, a čas na drugom kraju sveta, u prelepoj Toskani, ili na luksuznom krstarenju Mediteranom, njihove ambicije nisu one običnog čoveka – nije im cilj da nađu bolji posao, da imaju seks aferu na poslu, ili zavedu komšinicu. Dometi kojima teže su daleko, daleko viši – da dođu do nadmoći nad multinacionalnim medijskim konglomeratom. Ali, toliko su samoljubivi i okupirani sobom da uopšte ni ne kapiraju koliko sve to što rade nosi svakovrsnih žrtava usput.

Treća sezona, za razliku od nekih drugih, ne dotiče se onoga čime je svet ophrvan već gotovo dve godine – pandemijom. I to namerno, prenose američki mediji.

– Ovo su jako, jako bogati ljudi… A, nažalost, nikog od bogatih ljudi na svetu pandemija neće oštetiti – objasnila je glumica Sara Snuk.

Ali, to ne znači da je serija van dodira sa ovim svetom. Jer, dok smo svedoci toga da u današnjem društvu kao da su se bogati urotili protiv siromašnih, nove epizode sa temama nejednakosti i podmitljivosti u ovom trenu delovaće još ubitačnije. Kao i to da neko vodi ljuti rat, a nas se direktno ne dotiče. I možemo u miru da gledamo kako ratuju do uništenja sa strane.

Vreme je da se vratimo najpodeljenijoj porodici ikad i vidimo kakav nas to novi, urnebesni „pakao“ sada čeka.

Bonus video:

Serija „Kljun“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare