Darko Bajić, Foto:Nemanja Jovanović

Projekcijom filma "Ime naroda" reditelja i umetničkog direktora Međunarodnog festivala filmske režije (LIFFE) Darka Bajića večeras u 19 sati u Narodnom pozorištu Leskovac počinje trinaesto izdanje leskovačkog filmskog festivala.

– Uspeli smo da napravimo festival uprkos svim okolnostima i da otvorimo bioskope sa premijerama filmova iz regiona. Upravo zbog toga što je stanje zbog korone toliko depresivno, potrudili smo se i da bioskop krene da radi, ali i da gledaoci na portalu Moj OFF gledaju filmove sa ovogodišnjeg festivala koji je obogaćem ostvarenjima nagrađenim u Leskovcu prethodnih godina – kaže Bajić za Nova.rs uoči početka LIFFE.

Na takozvano hibridno izdanje festivala organizatori su se odlučili zbog situacije sa epidemijom i nove mogućnosti da na platformi Moj OFF filmove gleda publika u čitavom regionu.

Ekipa filma „Ime naroda“ na palićkom festivalu Foto: Ivica Vojnić

– Hoćemo da ponudimo filmove čitavom prostoru bivše Jugoslavije koji nisu toliko gledani u bioskopima. Korona nas je naterala da budemo još komunikativniji i okupimo još više gledalaca iako smo izuzetno zadovoljni brojem posetilaca u Leskovcu. Poslednjih godina smo imali između 15.000 i 20.000 gledalaca što je za nas izuzetno važno – kaže Bajić.

Bajićev film „Ime naroda“ o Svezoraru Miletiću, nakon premijere na Festivalu evropskog filma Palić, u Leskovcu će biti prikazano van konkrencije.

– Razmišljali smo da li da čekamo neka bolja vremena ili da krenemo sa prikazivanjem novog filma. Odlučilo smo da „Ime naroda“ bude prva premijera nakon izbijanja epidemije i da tako pokušamo da vratimo gledaoce u bioskope, da ih izvučemo iz depresije i damo pozitivnu energiju kako bismo svi zajedno prevazišli ovu pošast koja nas je snašla – ističe poznati reditelj i dodaje da je zadovoljan dosadašnjim reakcijama publike na ostvarenje „Ime naroda“.

Na večerašnjoj projekciji očekuje svoje glumce Ljubomira Bandovića, Anju Pavićević, Anu Franić, Igora Benčinu, Mimu Karadžića, Andriju Kuzmanovića i producenta Lazara Ristovskog koji će i otvoriti festival.

– Očekujemo veliki broj gostiju i narednih dana, iz Severne Makedonije, Hrvatske, Slovenije, ali o tome će odlučiti granica. Videćemo – rekao je Bajić.

Takmičarska selekcija  obuhvata 10 filmova koje će publika moći da gleda u Narodnom pozorištu Leskovac i Bioskopu Leskovačkog kulturnog centra (LKC), a nagrade će dodeliti tročlani žiri u kome će biti rediteljke Teona Strugar Mitevska, prošlogodišnja laureatkinja festivala, Maja Miloš i glumica Ana Franić.

– Žene su pobedile i imamo lep žiri – primetio je Darko Bajić.

Ana Franić Foto: TANJUG / RADE PRELIC / an

Deset filmova u konkurenciji za nagrade

Najbolja filmska ostvarenja iz regiona nastala u poslednjih godinu dana biće prikazana do utorka, 29. septembra, na nekoliko lokacija u Leskovcu i onlajn.

Nakon filma „Ime naroda“ o Svetozaru Miletiću, od 21 sat na programu će biti makedonski film „Vrba“ Milča Mančevskog čije središte čine priče tri Makedonke koje se bore za pravo na kontrolu nad svojim telom, sa tradicijom, odanošću, trudnoćom i usvajanjem, a ono što im je zajedničko jeste borba da postanu majke.

Film „Igor i Rosa“, Foto: Promo

Drugo festivalsko veče (subota, 26. septembar) obeležiće snažne filmske priče „Otac“ Srdana Golubovića (19.00, Narodno pozorište Leskovac) i film „Grudi“ (21.00, bioskop LKC) crnogorske rediteljke Marije Perović.

„Otac“ je film o čoveku kome su zbog siromaštva oduzeli decu, o gubitniku, odbačenom i poniženom čoveku, koji kroz svoje putovanje, hodajući od svog sela na jugu Srbije do prestonice, iz protesta, dostojanstva, želje da dokaže i sebi i drugima, iz očaja – postaje heroj, dok borba protiv kancera dojke predstavlja jednu od ključnih tema filma „Grudi“ u kojem se kroz generacijsko, gimnazijsko prijateljstvo skreće pažnja na vrline i mane savremenog društva: tempo života, trku za afirmisanjem, opstanak, prijateljstvo, podršku, generacijski sukob i želju za boljim životom.

Od 19 sati u bioskopu LKC biće prikazani i studentski filmovi iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Film „Koncentriši se, baba“ bosanskohercegovačkog reditelja i scenariste Pjera Žalice, sa Mirom Banjac u glavnoj ulozi, imaće srpsku premijeru u nedelju, 27. septembra u 19 sati u Narodnom pozorištu Leskovac.

Radnja filma smeštena je u Sarajevo, u proleće 1992. godine, nekoliko dana pre izbijanja rata u Bosni i Hercegovini, a mesto radnje je jedna vila u brdu nedaleko od centra grada u kojoj baba Marija umire, što na jednom mestu okuplja porodicu rasutu po drugim gradovima, republikama i državama.

Od 21 sat u bioskopu LKC biće održana projekcija filma „Moj jutarnji smeh“ Marka Đorđevića o zakasnelom odrastanju tridesetogodišnjaka Dejana, koji u širem smislu govori o jednoj generaciji koja je odrastala „pod staklenim zvonom“. Studentski filmovi iz Hrvatske i Slovenije na programu su od 19 sati na istoj lokaciji.

U okviru četvrte festivalske večeri, u ponedeljak, 28. septembra u 19 sati u Narodnom pozorištu Leskovac, biće prikazan film Mladena Đorđevića „Sumrak u bečkom haustoru“ u kom reditelj, inspirisan romanom Darka Markova, prikazuje svet gastarbajtera i u crnohumornom stilu prikazuje njihove živote.

Premijerno prikazivanje u Srbiji slovenačkog filma „Igor i Rosa“ rediteljke Katje Colje biće u bioskopu LKC u 21 sat. To je priča o naizgled izgubljenoj i vraćenoj ljubavi, ujedno i intimnoj drami o starijem paru čija se veza raspala zbog određenih događaja, a koje ponovo okupljaju potpuno drugi razlozi. Projekcije studentskih filmova iz Severne Makedonije i Srbije publika će moći da pogleda od 19 sati takođe u bioskopu LKC.

Rediteljski prvenac Gordana Kičića „Realna priča“ zatvoriće ovogodišnje izdanje festivala u utorak, 29. septembra u 19 sati u Narodnom pozorištu Leskovac. Ovaj film predstavlja sagu o glumcu, Veljku Radisavljeviću, koji ima utisak da se ceo svemir urotio protiv njega i koji veruje da sav nesklad stvaraju ljudi oko njega, zbog čega često upada u komične sukobe sa prijateljima, porodicom, kolegama, pa čak i slučajnim prolaznicima.

Iste večeri od 21 sat u bioskopu LKC biće prikazan slovenački film „Ja sam Frank“ (Metod Pevec) u kojem neočekivano nasleđe oca pokreće spor između Frenka, pobunjenika koji se i dalje drži starih socijalističkih vrednosti, i njegovog brata Branea, klasičnog profitera u tranziciji.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar