Foto: Wikimedia commons/Фото

Pesnik Rajko Petrov Nogo ovogodišnji je dobitnik Disove nagrade za celokupno stvaralaštvo, a povodom pojave triju pesničkih knjiga u 2019. godini, saopštili su Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis” i Odbor 57. Disovog proleća.

Žiri za dodelu Disove nagrade u sastavu: dr Nedeljka Bjelanović, naučni saradnik Instituta za književnost i umetnost u Beogradu, Đorđe Nešić, pesnik, direktor Kulturnog i naučnog centra „Milutin Milanković” u Dalju, i dr Jovan Delić, redovni profesor Filološkog fakulteta u Beogradu, nakon održane sednice 28. februara u Beogradu i elektronske sednice 23. aprila, doneo je jednoglasnu odluku da se Disova nagrada za 2020. dodeli Rajku Petrovu Nogu.

Žiri je ocenio da je Nogo pesničkim knjigama „Moždani udar“ („Pravoslavna reč”, Novi Sad), „Dokumentarni detalji“ („Novosti”, Beograd) i „Pozni stihovi“ („Štampar Makarije”, „Obodosko slovo”, i „Hercegovina izdavaštvo”, Beograd-Podgorica-Trebinje) obeležio prethodnu godinu i tako ih „obavezao da upišu njegovo ime među dobitnike Disove nagrade – ime koje je toj nagradi više nego upadljivo nedostajalo“.

Rajko Petrov Nogo rođen je 13. maja 1945. godine u Borijama kod Kalinovika, u Hercegovini.

Osnovnu školu završio je u Nevesinju, a Učiteljsku školu 1963. godine u Sarajevu. Na sarajevskom Filozofskom fakultetu diplomirao je 1968. godine na Odseku za jugoslovensku književnost i srpskohrvatski jezik, a magistrirao je 1977. godine na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Radio je kao urednik u Izdavačkom preduzeću „Veselin Masleša“ od 1972. do 1982. godine, zatim kao urednik beogradskog BIGZ -a od 1982. do 1999. godine.

Preselio se 1982. godine iz Sarajeva u Beograd.

Od 2000. godine predaje poeziju i kritiku na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Za dopisnog člana Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske izabran je 27. juna 1997, a za redovnog 21. juna 2004. godine. Član je Udruženja književnika Srbije.

Među značajnije zbirke pesama Rajka Petrova Noga ubrajaju se „Zimomora“ (1967), „Zverinjak“ (1972), „Rodila me tetka koza, pjesme za djecu“ (1977), „Bezakonje“ (1977), „Lazareva subota“ (1989), „Na kapijama raja“ (1994), „Nek pada snijeg gospode“ (1999), „Neodremano oko“ (2002), „U Vulovome dolu – izabrane i nove pjesme“ (2005).

Priredio je „Srpske junačke pjesme“, „Antologiju srpskih junačkih pjesama“, „Pjesme“ Alekse Šantića, „Poeziju i prozu“ Branka Ćopića“, „Sonete i poeme“ Skendera Kulenovića, „Oči na oba sveta“ – izbor iz poezije i putopisne proze Jovana Dučića…

Autor je memoarske proze „Zapiši to Rajko“ (2011), knjige eseja „Zapiši i napiši, S mene na uštap“, a Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani” iz Kraljeva je 2004. godine priredila zbornik „Rajko Petrov Nogo – pesnik“.

Dobitnik je 23 pesničke nagrade među kojima su najznačajnije: „Petar Kočić“, Brankova nagrada, Zmajeva nagrada, Nagrada Vukove zadužbine, „Milan Rakić“, „Branko Miljković“, „Isidora Sekulić“, „Meša Selimović“, „Despotica Mati Angelina“, „Jelena Balšić“…

Rajku Petrovu Nogu, kao i laureatima na konkursima 57. Disovog proleća za nagradu „Mladi Dis“, esej o Disu i literarnim učeničkim radovima, biće dodeljena na svečanosti u Čačku nakon okončanja vanrednog stanja i u skladu sa odlukama nadležnih institucija.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar