Nagrađena knjiga "Pesme iz limba"/Foto: Promo

Nagrada "Biljana Jovanović" za 2019 godinu pripala je Nenadu Miloševiću za knjigu "Pesme iz limba" u izdanju Kulturnog centra Novi Sad, saopšteno je danas iz Srpskog književng društva. Žiri u sastavu Snežana Božić, Katarina Pantović, Aleksandar Kostadinović, Đorđe Pisarev i Vesna Trijić (predsednica), odluku je doneo većinom glasova, a u najužoj konkurenciji bio je i roman "Boldvin" Milice Vučković (LOM, 2019).

„Kroz ‘Pesme iz limba’ Nenada Miloševića promiče pola veka naše istorije: prelomni politički događaji postaju datumi u privatnom životu pesničkog subjekta, mešajući se čak i u smrt njegovog kućnog ljubimca. Iskustvo postojanja je stoga raslojeno: živimo li zaista na talasu prolaznosti, okruženi onima koje volimo i poštujemo, ili u svetu bez pamćenja i bez budućnosti, u limbu, gde su nepomirljive ideološke paradigme u stvari naporedne. Subverzivnost ove poezije proizlazi iz njene spremnosti da se suoči sa stvarnošću bez iluzija ali i bez netrpeljivosti; njena lepota je u prevazilaženju svega što nas kao ljude razdvaja“, navodi se obrazloženju.

Za nagradu „Biljana Jovanović“ ove godine konkurisala su 152 naslova, a u užem izboru našlo se pet knjiga: “Otkako sam kupila labuda” Tanje Stupar Trifunović u izdanju “Arhipelaga”, “Pesme iz limba” Nenada Miloševića  (Kulturni centar Novog Sada), “Usta bez kapaka” Gorana Korunovića (Kontrast), “Boldvin” Milice Vučković (LOM) i “Bangladeš: manifest kvantumizma” Enesa Halilovića (Građanski forum).

Nagradu „Biljana Jovanović“, koju Srpsko književno društvo dodeljuje za dela poezije, proze, eseja i drame objavljena tokom prethodne godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar