Rajko Grlić
Rajko Grlić. Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Prije svega hvala vam što ste mi to javili. Nisam znao i  nemam komentara, kaže za Nova.rs proslavljeni jugoslovenski I hrvatski reditelj Rajko Grlić, povodom informacije koju smo juče ekskluzivno objavili da je predložen za inostranog člana Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).

– Jedino bih zahvalio gospođi Milici Stevanović što me je predložila – dodao je autor kultnih filmova “Bravo maestro”, “Samo jednom se ljubi“, “Za sreću je potrebno troje”, “U raljama života”, “Čaruga”, “Neka ostane među nama”, “Karaula”, “Ustav Republike Hrvatske”…

Nebojša Glogovac i Rajko Grlić na snimanju filma „Ustav Republike Hrvatske“/Foto: Saša Huzjak

Prema našim saznanjima članovi Odeljenja umetnosti izjasnili su se na tajnom glasanju o predlogu slikarke Milice Stevanović da Rajko Grlić bude kandidat za inostranog člana SANU, i velikom reditelju nedostajao je jedan glas da ima većinsku podršku. Prema istoj informaciji jedan od kandidata je i slavni ruski sineasta Nikita Mihalkov.

Milica Stevanović obrazožila je juče za Nova.rs zbog čega je predložila Grlića.

– Imala sam osećanje jakog razloga da bi on trebalo da bude član i bio bi sjajan izbor iz više razloga. Pre svega, značajan je režiser i imao je jako dobru saradnju sa našim autorima iz oblasti kinematografije, sa režiserima, glumcima, producentima, scenaristima… Ta njegova saradnja bila je dosta jaka i dobra, a moglo bi se očekivati i da se nastavi. A to priznanje bi više imalo značaja za nas, nego za njega – rekla je Stevanović.

Miki Manojlović i Rajko Grlić, snimanje filma „Neka ostane među nama“/Foto: Nikola Predović.

Izbori za nove članove SANU započeti su početkom godine podnošenjem predloga za nove kandidate.

Odeljenja i ogranci formirali su svoje predloge tokom marta i aprila, a prvi krug glasanja (po odeljenjima) trebalo bi da bude završen do kraja maja, nakon čega se predlozi kandidata koji su dobili natpolovičnu ili dvotrećinsku većinu po odeljenjima prosleđuju Predsedništvu SANU. Javnost bi trebalo da bude upoznata sa predlozima koji su prošli glasanje u septembru, a glavni izbori zakazani su za 4. novembar, kada će konačnu reč o novim akademicima dati Skupština SANU.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar