Radu Jude Foto:EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Radu Žude, jedan od najuspešnijih rumunskih reditelja održao je masterklas na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Lokarnu koji traje do 17. avgusta.

Radu Žude je pomenuo ime Anke Mitran, direktorke Rumunskog filmskog centra, tokom masterklasa, dok je odgovarao na pitanje i govorio o trenutnim poteškoćama u dobijanju finansija od institucija za eksperimentalne ili nekonvencionalne projekte.

– Rumunski filmski centar će uporediti gotove filmove sa scenarijem koji je filmski stvaralac dostavio, i ako bude bilo kakvih promena, tražiće povrat novca. Rumunskim filmskim centrom upravlja idiot – rekao je Žude publici, u kojoj je bio i producent Ted Houp. Houp je deo savetodavnog odbora za industriju u Lokarnu.

Žude se ove godine vraća u Lokarno nakon što je osvojio Specijalnu nagradu žirija 2023. sa „Ne očekujte previše od kraja sveta“. On će predstaviti dva ostvarenja „Eight Postcards From Utopia“ koji je eksperimentalni dokumentarac i „Sleep #2“, meditativni omaž Endiju Vorholu.

Kasnije tokom masterklasa, Žude se našalio govoreći o svojim budućim projektima, rekavši publici da trenutno radi na filmu o Drakuli.

– Ja sam iz Rumunije. Moj otac je zapravo iz Transilvanije. Vreme je da neko iz Rumunije snimi film o Drakuli. Samo je Holivud to uradio 1.000 puta! Ne bi trebalo da dozvolimo Holivudu da dominira nad našim Drakulom – kazao je reditelj koji je osvojio Zlatnog medveda na Berlinalu 2021. godine za film „Baksuzni kres ili luda pornografija“.

Žude je ranije pominjao svoj film o Drakuli, koji je trenutno pod imenom „Drakula Park“ na IMDb-u. Ilinca Manolache, zvezda ostvarenja „Ne očekujte previše od kraja sveta“, rekla je za časopis „AnOther“ da je pročitala scenario filma i opisala ga kao „briljantan, neverovatan, smešan i prelep“.

Rumunski reditelj je kazao da snima i nezavisni film i da ima mnogo drugih projekata „u pripremi, ali da se na različite načine snalazi za finansiranje i koprodukcije.

Foto: credit Silviu Ghetie

– Imam i francuski film koji mi je predložio producent. Ja kažem „da“ za sve, pa sam rekao „da“ i njemu. Dakle, stvari se dešavaju. Ako se desi jedno od ovih pet, biću srećan!

Kada je reč o filmu „Eight Postcards From Utopia“ Žude ga je ovako opisao:

– To je dokumentarni film sastavljen isključivo od postsocijalističkih rumunskih reklama. Oslanjajući se na ostatke dugog tranzicionog perioda Rumunije, film govori o ljubavi i smrti, ljudskom telu i njegovoj krhkosti, prirodnom i natprirodnom, i naravno, socijalizmu i kapitalizmu.

Reditelj je rekao da je film „epizodičan“ sa naracijom podeljenom na kratka poglavlja, od kojih se svako fokusira na „specifičan aspekt utopijskog sveta“, piše „Deadline“.

– Istražujući različite aspekte ovog utopijskog sveta snova pomoću alata za montažu, film pretvara izmišljeni i često smešni medij reklamnih klipova u lupu za društvene želje, verovanja, nade i strahove – zaključio je Radu Žude.

Filmski festival u Lokarnu traje do 17. avgusta.

Bonus video: „Čuvari formule“ u Lokarnu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar