Olga Smirnova
Olga Smirnova Foto:Mikhail Tereshchenko / TASS / Profimedia

Verovatno bih bila prinuđena da povučem sve svoje reči da bih se vratila u Rusiju. A to nema šanse da uradim, reči su ruske primabalerine Olge Smirnove koja je napustila Rusiju i matični Boljšoj teatar zbog agresije na Ukrajinu i privremeno se skrasila u Holandiji.

– Moj život se potpuno preokrenuo u jednom danu. Toga jutra nisam imala predstavu da ću napustiti Rusiju, a već uveče bila sam u avionu kojim sam otišla iz zemlje – kazuje u ispovesti za „Gardijan“ Olga Smirnova.

Ova tridesetogodišnja umetnica bila je baletska zvezda nadaleko čuvenog Boljšoj teatra. Obasipana je hvalospevima za svoje baletske role u moskovskom teatru. Međutim, onda je svet obišlo saopštenje koje je šokiralo sve: „Olga Smirnova napušta Boljšoj teatar i Moskvu i pridružuje se Holandskom nacionalnom baletu u Amsterdamu“.

Desilo se to nakon što je primabalerina, reagujući na napad Rusije na Ukrajinu, na društvenoj mreži Telegram ispisala ove reči:

– Svakim delićem svoje duše protivim se ratu. Nikada nisam sanjala da će me biti sramota što sam iz Rusije. Uvek sam bila ponosna na talentovane Ruse, na naša kulturna i sportska dostignuća. Ali, sada je linija povučena i nema nazad… Ne možemo da ostanemo ravnodušni na ovu globalnu katastrofu!

Odluku da napusti Rusiju i privremeno se skrasi u Amsterdamu objasnila je u razgovoru za britanski dnevnik rečima da se u svojoj zemlji više „nije osećala bezbedno“, iako joj ruski zvaničnici nisu otvoreno pretili:

– Osetila sam da je atmosfera u zemlji užasno napeta. Svi međunarodni letovi su počeli da se otkazuju i počelo je da se spekuliše kako će granice biti zatvorene. I odlučili smo da odemo. Nismo više želeli da rizikujemo i čekamo…

Bila je svesna toga da će je te reči koštati. I otuda se nameće pitanje zašto je to onda uradila?

– Osetila sam potrebu da progovorim. Nisam više mogla da ćutim i držim sve u sebi. Toliko je umetnika iznelo svoj stav. Divim se ruskoj literaturi. Dostojevski i Tolstoj su moji omiljeni pisci, i baš na njihovim primerima shvatila sam da treba da govoriš otvoreno i iskreno.

Od kad je napustila Boljšoj Smirnova se sa svojim doskorašnjim kolegama nije čula. Bilo je, zapravo, tek nekoliko poruka u kojima su joj izrazili „podršku“:

– Ljudi se plaše da progovore. Ako nemaju drugi izlaz do da ostanu u Rusiji, onda radije ćute. A svako bi trebalo da ima mogućnost da odluči sam u kakvom društvu želi da živi i koliko je slobode potrebno za pristojan život – poručuje primabalerina.

Olga Smirnova Foto:EPA-EFE/EKATERINA SHTUKINA

Ne govori to slučajno. Jer, danas ako kritikuješ Putina, to nosi sa sobom ogromne posledice. Podsetimo, direktor Boljšoj teatra Vladimir Urin bio je među kulturnim delatnicima koji su svoj potpis stavili na pismo kojim se protive ratu. I to nije prošlo neprimećeno. Kada se pre neki dan sastao sa umetnicima ruski lider Vladimir Putin izneo je zanimljivu sugestiju – da Boljšoj teatar i Marinski teatar, iako su u drugim gradovima, imaju jednog, zajedničkog direktora. Već Putin ima na umu da bi to trebalo da bude Valerij Gergijev, direktor petrogradskog teatra, što automatski znači da je Urin završio karijeru na čelu moskovskog Boljšoja, piše „Gardijan„.

Iako primabalerina nikada nije pomno pratila političku situaciju niti u Rusiji, niti u svetu, nemoguće je bilo ignorisati politiku u poslednje vreme.

– Zato sam govorila protiv rata. Jer, rat je neprihvatljiv način da se reši bilo kakav konflikt u civilizovanom svetu – odsečna je baletska umetnica.

Koliko god želela da se rat što pre okonča, brine je još nešto… Ni sama nije sigurna kakvi će, posle svega, biti odnosi Rusije i ostatka sveta:

– Ovo je stvarno bolno. Ovde je u pitanju i reputacija čitavog ruskog naroda. Reputacija cele zemlje, naroda, Rusije ukaljana je zbog poteza vlasti.

Roditelji balerine još uvek su u Rusiji. Nisu ni znali da im je ćerka izbegla iz Rusije, dok Holandski nacionalni balet nije poslao saopštenje svetskim medijima.

Tek tada sam mogla da pričam sa njima i objasnim im situaciju. Bilo im je jako teško da to prihvate. Najpre, zato što su mi roditelji i zato što žele da budem blizu njih. Uznemireni su, rekli su mi da su želeli da ostanem u Rusiji, ali mislim da je potrebno da prođe još neko veme da prihvate i razumeju moju odluku.

Kada je počela invazija na Ukrajinu, Smirnova nije igrala, jer se oporavljala od povrede. Mogla je zato trezvene glave, kako naglašava, da sagleda čitavu situaciju. I kada je donela odluku da napusti porodicu i rodnu zemlju imala je samo pet sati da se spakuje. Sa suprugom je najpre odletela za Dubai, a odatle za Amsterdam, gde je već dan po sletanju počela da radi.

Oduvek je, kako priznaje, želela da radi i u svetu. Obožavala je da radi sa gostujućim koreografima u Boljšoj teatru, a u Holandskom nacionalnom baletu odmah joj se dojmila modernost repertoara. I sanja sada o silnim komadima pod „palicom“ koreografa Hansa van Manena.

Već uveliko završava probe čuvenog baletskog komada u tri čina „Rajmonda“, na muziku Glazunova, koji bi premijerno trebalo da bude izveden do kraja meseca. I dok god ima mogućnost da se bavi svojim poslom, srećna je:

– Na neki način, to me spašava od haosa koji se dešava oko mene. Scena je najsigurnije mesto gde mogu da budem u tišini i da se koncentrišem. Tako mi je drago što sam od prvog dana ovde dobila mogućnost da probam.

Međutim, kada bi mogla sve bi zamenila za to da je ratne okolnosti nisu primorale da ostavi maltene sve za sobom. I jedini plan koji za sada ima jeste da neko vreme ostane u Amsterdamu. Ali, pojma nema šta nosi budućnost:

Balet u Amsterdamu priredio mi je topao doček. Potrudiću se da dam sve od sebe zbog njih – ističe Olga Smirnova, a upitana na kraju o eventualnom povratku u domovinu ovako odgovara:

– Verovatno bih morala da povučem sve svoje reči da bih se vratila u Rusiju. A to nema šanse da uradim. Naravno da bih volela da vidim svoje roditelje, da ponovo vidim svoj Petrograd… Ali, budućnost je tako neizvesna, kako za mene, tako i za moju zemlju…

Bonus video: Ruski napad na Černigov

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar