Olga Smirnova Foto: EPA-EFE/EKATERINA SHTUKINA / SPUTNIK / GOVERNMENT PRESS SERVICE

Primabalerina Olga Smirnova, jedna od najvećih ruskih baletskih zvezda, napustila je Boljšoj u Moskvi nakon što je osudila rusku invaziju na Ukrajinu.

Prva Ruskinja koja je napustila kompaniju zbog invazije njene zemlje na suseda pridružiće se Holandskom nacionalnom baletu. U sredu je objavljeno da se Smirnova, koja je rođena i odrasla u Sankt Peterburgu, sada pridružila Holandskom nacionalnom baletu, gde će početi odmah pored brazilskog soliste Viktora Kajšete, koji je napustio Balet Mariinski u Sankt Peterburgu kao odgovor na rat.

Holandski nacionalni balet je u saopštenju naveo da je invazija učinila neodrživim da Smirnova nastavi da radi u Rusiji. Ranije ovog meseca, objavila je emotivnu poruku na društvenoj mreži „Telegram“ u kojoj je rekla da je protiv rata „svim vlaknima svoje duše“, piše „Gardijan“.

Olga Smirnova Foto: EPA-EFE/EKATERINA SHTUKINA / SPUTNIK / GOVERNMENT PRESS SERVICE

Igračica, kojoj je deda Ukrajinac, rekla je da „ne možemo da ostanemo ravnodušni na ovu globalnu katastrofu“ i da očekuje da će politička pitanja biti rešena samo mirnim pregovorima.

– Nikada nisam mislila da ću se stideti Rusije, uvek sam bila ponosna na talentovane ruske ljude, na naša kulturna i sportska dostignuća. Ali, sada osećam da je povučena linija koja razdvaja pre i posle – istakla je.

Smirnova, koja je postala primabalerina u Boljšoju 2016, prva je Ruskinja koja je napustila hvaljeno društvo zbog rata. Ona je rekla da je razmišljala o potezu pre ruske invazije, ali da su „trenutne okolnosti ubrzale ovaj proces“. Ted Brandsen, direktor Holandskog nacionalnog baleta, rekao je da je Smirnova bila izuzetna igračica, da je pratio njenu karijeru dugi niz godina i da bi bila privilegija imati je u društvu, iako u takvim „neverovatno tužnim“ okolnostima.

Njena prva uloga u kompaniji biće istoimena heroina filma „Rajmonda“ Marijusa Petipa, koji počinje u Amsterdamu 3. aprila. Njoj će se u „Rajmondi“ pridružiti Kajšeta, koji je rekao:

– Trenutne okolnosti su značile da sam morao da donesem tešku odluku da napustim Rusiju – mesto koje sam skoro pet godina nazivao domom – napisao je Brazilac.

Bonus video: U Madlenijanumu otvoren 19. Beogradski festival igre

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar