Vasa Stajkić Foto: Miomir Pozlović

Vasa Stajkić, bariton, prvak Opere Srpskog narodnog pozorišta, nastupiće u naslovnoj ulozi u jedinstvenom muzičko - scenskom spektaklu "Karmina Burana", Karla Orfa, pred beogradskom publikom u petak, 2. septembra u 20 časova, na Trgu republike.

Ovo specijalno koncertno izdanje, Opera Srpskog narodnog pozorišta izvodi zajedno sa Umetničkim ansamblom „Stanislav Binički“ sa 400 izvođača na sceni: dva simfonijska orkestra, dva hora i dečijim horom, pod dirigentskom upravom Aleksandra Kojića.

„Karmina Burana“ Karla Orfa (1895-1982), pisana za bariton solo u naslovnoj ulozi, najpopularnije je delo nemačkog kompozitora. Karl Orf je tekst za ovo scensko delo našao u istoimenoj zbirci iz 13. veka, u kojoj su sabrane pesme školaraca lutalica, dokonih studenata i pevača, sočni, pikantni stihovi o ljubavi i prirodi, bezbrižna himna životnoj radosti.

Vasa Stajkić Foto: Emir Memedovski

Vasa Stajkić, prvak Opere Srpskog narodnog pozorišta, rođen je u Novom Sadu, gde je započeo svoje muzičko obrazovanje na odseku za duvačke instrumente – horna, u nižoj muzičkoj školi „Isidor Bajić“, zatim na teoretskom odseku i odseku za solo pevanje u srednjoj muzičkoj školi, a potom na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Violete Pančetović Radaković.

Već u prvih nekoliko meseci učenja solo pevanja osvojio je Prvu nagradu na takmičenju muzičkih škola u Negotinu (1997). Od tada je osvajao mnoge nagrade na takmičenjima. Godine 2000. potpisuje ugovor sa Operom Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu i od tada ostvaruje više od 30 uloga, u više od 400 predstava u matičnom pozorištu.

Vasa Stajkić Foto: Vladimir Veličković

Sarađivao je sa dirigentima kao što su Fabio Luisio, Sesto Quatrini, Mladen Jagušt, Imre Toplak, Miodrag Janoski, Zoran Juranić, Bojan Suđić, Željka Milanović, Alexander Annissimov, Ion Iancu, Oliver Dohnanyi, Giampaolo Maria Bisanti, Marco Parisotto… Saradnju sa Isidorom Žebeljan započeo je preko Borislava Čičovačkog, 2009. godine, kada je obeležavan vek od rođenja Ljubice Marić, na koncertu u Beogradskoj filharmoniji gde je pevao „Stihove iz Gorskog vijenca“. Koncert je snimao RTS.

Od sezone 2012/2013. godine redovan je gost u ulozi Silvija (Pajaci) u Beogradu, Opera i Teatar Madlenianum.

Sa Isidorom Žebeljan sarađivao je i 2016. godine, u njenoj operi „Dve glave i devojka“, u režiji Borisa Liješevića, u koprodukciji Budva Grad teatra, Grada Subotice i Kazališta Ulysses. Reč je o jednočinki nastaloj prema motivima staroindijske legende, kojom je bio inspirisan i Tomas Man kada je napisao novelu „Zamenjene glave“. Predstavom je dirigovao Premil Petrović, a solisti i glumci su bili Miša Janketić, Aneta Ilić, Nebojša Babić, Katarina Jovanović, Vasa Stajkić i Rambo Amadeus. Opera je premijerno izvedena u Subotici, a potom je izvođena na turneji u Crnoj Gori i Hrvatskoj.

Godine 2018. bio je učesnik Festivala della Vale d’Itria (Italija), u produkciji opere „Romeo i Julija“, u ulozi Tebalda. (CD, DVD, BLU-RAY za muzičku kuću DYNAMIC).

U sezoni 2019/2020. redovan je gost u Pozorištu na Terazijama, u originalnoj produkciji „Fantoma iz opere“ (uloga Fantoma), kao i u opereti „Vesela udovica“, u produkciji Opere i Teatra Madlenianum, u ulozi grofa Danila Danilovića.

Bonus video: Spektakl u Novom Sadu – Karmina Burana na otvorenom