Endi Vorhol Foto: Raymond Mahut / AFP / Profimedia

Povodom 35 godina od smrti jednog od najpoznatijih umetnika pop-arta Endija Vorhola otvorena je izložba "Vorhol - polaroidi i portreti" u Galeriji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka (Zaprokul).

Izložbu je otvorio istoričar umetnosti Vladimir Tomčić.

– Vreme je mera svega. Prošle godine, posle toliko vremena od njegove smrti, jedna od njegovih slika čuvene Merilin Monro, prodata je za neverovatnih 190 miliona dolara, što je druga najveća cifra na svetu izdvojena za neko umetničko delo. To napominjem zato što je on često bio osporavan i nevoljen. Tržište koje je vulgarno, koje je takvo kakvo jeste ipak je kriterijum koji govori mnogo – rekao je Tomčić.

Foto:Zavod/Siniša Stefanović

Direktor Zaprokula Marko Krstić naglasio je da je ideja izložbe bila da „isprovocira javnost da Vorhola pogleda iz jednog drugačijeg ugla“.

Foto:Zavod/Siniša Stefanović

– Ne onog uobičajenog i kanonizovanog, već da se distanciramo od činjenice da je to čovek koji je napravio velike brendove, i da ga vratimo njemu samom. Vorhol je odrastao u religioznoj porodici, i njemu religiozna umetnost nije bila strana. Kod Endija čak možemo pratiti primese vizantijske umetnosti, jer se srednjovekovni umetnici nikada nisu potpisivali. Ni na jednoj slici koju je Vorhol naslikao nama njegovog potpisa. On je ceo svoj život živeo tako što se krio – rekao je Krstić.

Izložba obuhvata seriju Vorholovih portreta i autoportreta u vidu kolaža koje prikazuju razvojni put umetnika i čitav život, skulpturu Vorhola u prirodnoj veličini rad čuvenog vajara Svetozara Radovića i video rad – produkciju na ekranu koji prikazuje njegova dela uz glas naratora.

Bonus video: Endi Vorhol – otac pop-arta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar