Samo četiri minuta bilo je potrebno da "tandem" Endi Vorhol i Merilin Monro "s onog sveta" sruši rekord. Naime, portret Merilin Monro, koji je uradio Vorhol, prodat je sinoć u Njujorku za 195 miliona dolara, što je najveća cena koju je jedno umetničko delo, nastalo u 20. veku, dostiglo na aukciji.

Umetnost treba da bude za svakoga, govorio je Endi Vorhol, i sledeći taj svoj kredo tvorac pop-arta je predmete koji čine svakodnevni život pretvorio u umetnost – od konzerve Kembel supe ili kartonske kutije proizvoda za čišćenje Brilo, do flaše koka-kole. I svi ti „predmeti“ dostizali su proteklih decenija vrtoglave svote novca na aukcijama. Međutim, to nije ni prineti portretima na kojima je Vorhol ovekovečio glumačke, sportske i muzičke zvezde, pa i političare, od Elvisa, Mika Džegera i Prinsa, preko Džejn Fonde, do Muhameda Alija, Mao Cedunga i Če Gevare. A verovatno su najpoznatiji Vorholovi portreti Merilin Monro. I jedan od njih je sada najskuplje umetničko delo.

U krcatoj sali aukcijske kuće Kristi na Menhetnu portret holivudske dive iz kičice ikone pop-arta prodat je sinoć za samo četiri minuta za cifru od 195,04 miliona dolara, uključujući i troškove.

Portret, naslovljen „Shot Sage Blue Marilyn“, Endi Vorhol je naslikao 1964. godine. Slika je do sinoćne aukcije bila u vlasništvu ciriške fondacije Tomas i Doris Aman. Uoči javnog nadmetanja u Kristiju „jedan od najređih i najuzvišenijih portreta“ glumačke dive bio je procenjen na oko 200 miliona dolara.

Iako nije premašio procenjenu cifru, portret je na aukciji uspeo da obori rekord, postavši najskuplje delo načinjeno tokom prošlog, 20. veka.

Sa aukcije u Kristiju Foto: EPA-EFE/SARAH YENESEL

Do sada je najskuplje američko umetničko delo, prodato na aukcijama, bilo ono koje je potpisao Vorholov savremenik – Žan Mišel Baskijat, s obzirom da je za sliku iz njegovog serijala „Lobanja“ (Head), nastalu 1982. godine, izdvojeno 110,5 miliona dolara.

Vorholov portret Merilin Monro uspeo je da sruši i rekord koji je držao ubedljivo najtraženiji likovni umetnik na aukcijama – Pablo Pikaso. Naime, Pikasovo delo iz serijala „Žena iz Alžira“ 2015. dostigla je cenu od 179,4 miliona dolara, čime je postala najskuplja slika nastala tokom prošlog veka u Evropi, podseća BBC.

Čitavih mesec dana pre aukcije Džordž Frej, predsednik UO fondacije u čijem je vlasništvu bila slika podsetio je da portret Monroove jeste svedočanstvo glumičine vizuelne moći i u novom milenijumu:

– Merilin, ta dama je otišla, a strašne okolnosti njenoga života i smrti su zaboravljeni. Sve što je ostalo jeste enigmatičan osmeh koji je povezuje s još jednim misterioznim osmehom, onim Mona Lize…

Foto: EPA-EFE/SARAH YENESEL

Kupac Vorholovog portreta je, kako je izvestio Blumberg, američki trgovac umetninama Lari Gagosijan, koji u svom vlasništvu ima i nekoliko galerija. A gotovo sav prihod od prodaje, kako su naveli u aukcijskoj kući Kristi, biće prosleđen dojučerašnjim vlasnicima, švajcarskoj fondaciji Tomas i Doris Aman, koja pomaže deci, kako što se tiče zdravstvenih pitanja, tako i edukacije.

Upravo završena aukcija prva je u nizu koju će se u kućama Kristi i Sotbi organizovati u naredne dve nedelje, što poznavaoci prilika tumače kao svojevrstan test za tržište luksuznih umetnina u postpandemijskoj eri. Tako „Njujork tajms“ citira Filipa Hofmana, osnivača konsultantske kuće „Fine Art Group“ koji je izjavio da postoji ogromna potražnja za umetninama, dodajući:

– Svi su čekali pravi momenat. I taj trenutak je došao!

Bonus video: Endi Vorhol, život i umetnost

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar