Mirjana Nikolic rektorka
Mirjana Nikolić rektorka Univerziteta umetnosti Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Prostor, finansije, kadrovi, to su tri akutna problema Univerziteta umetnosti, kaže za Nova.rs rektorka Mirjana Nikolić, koja je na ovu funkciju izabrana prošlog meseca a na dužnost stupa 1. oktobra.

Naša sagovornica dobro poznaje problematiku sa kojom se suočava Univezitet umetnosti u Beogradu, i kao dugogodišnji profesor Fakulteta dramskih umetnosti, ali i kao prorektor u vreme mandata rektora Zorana Erića i Milete Prodanovića, nakon čega je bila u statusu vršioca dužnosti rektora.

– Borim se da naučne principe primenim za umetnost, jer dolazim iz sfere menadžmenta medija – ističe rektorka za koju saradnici kažu da je izuzetno operativna.

FMU treba da dobije novu zgradu na Dorćolu

Univerzitetu umetnosti u Beogradu pripadaju četiri fakulteta – Fakultet likovnih umetnosti (FLU), Fakultet muzičke umetnosti (FMU), Fakultet primenjenih umetnosti (FPU) i Fakultet dramskih umetnosti (FDU). Još od osnivanja kubure sa prostorom, s izuzetkom FDU koji je dobio svoju zgradu 1974. godine.

– Postojala je ideja da svi umetnički fakulteti, što je i najbolje rešenje, budu smešteni u Bloku 28 na Novom Beogradu gde je FDU. To je idealno jer su upućeni jedni na druge i postoji razvijen sistem njihove saradnje. Studenti FDU ne mogu bez sestrinskog FPU, odnosno bez kostimografije, scenografije, dizajna. Kao ni bez FMU gde su budući kompozitori, a i FLU aktivno participira. Nažalost, sa društvenim promenama, Novi Beograd je postao biznis centar, kvadratni metar zemljišta je postao izuzetno skup i rečeno nam je da ne možemo da računamo na to – objašnjava rektorka Nikolić.

Mirjana Nikolic rektorka
Mirjana Nikolić. Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Ona dodaje da poslednje dve godine imaju razgovore na ovu temu, da su postojale neke ideje ali nisu bile adekvatne.

– Neko je upozorio da nije dovoljno samo napraviti zgradu, potrebni su specfični prostori jer ne može, na primer, vajar da nosi kamen na osmi sprat. Lepa vest je da FMU treba da dobije novu zgradu na Dorćolu, na koju čeka od 1937. godine. FLU ima prostor na Senjaku kojem su potrebne određene dogradnje. A njegov dekanat koji se nalazi na uglu Rajićeve i Pariske ulice, našao se u problemu jer se javio vlasnik iz Švedske kojem pripada 700 kvadrata, i restitucijom traži da se to reguliše. Ne traži povraćaj imovine, dao je fer ponudu, ali je ona velika za Univerzitet.

I možda je najugroženiji FPU, naglašava rektorka, jer je izmešten na četiri lokacije.

– I to je pakao i za nastavnike i za studente koji trče sa jednog na drugi kraj grada. Prošle godine u avgustu je trebalo da bude javna rasprava za detaljan urbanistički plan Kosančićevog venca i da se na mestu gde je nekad bio Teatar na Đumruku, odnosno carina na pristaništu, napravi kulturni centar za ansambl „Kolo“ i da se rekonstruiše galerijski prostor i daju finansijska sredstva za obnavljanje FPU. Ali, rasprava je otkazana, verovatno i zato što je predmet bila i izgradnja stambenih objekata u neporednoj blizini.

Nema novih kadrova

Jedan od gorućih problema su kadrovi, upozorava rektorka Nikolić, jer Univezitet umetnosti je spoj tradicionalnog i modernog, i kada žele da osnuju nove studentske programe, od države ne dobijaju nastavne kadrove nego ih povlače iz postojećih resursa.

– FLU je pre sedam godina osnovao studijski smer Novi mediji, povukli su deo profesora da bi to pokrenuli, oni su preopterećeni. FMU pokreće Odsek za igru i za to će morati da se otvore nova radna mesta.

Univerzitet umetnosti
Rektorat Univerziteta umetnosti. Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Pri Univerzitetu umetnosti postoji Centar za interdisciplinarne studije, a planiraju se i novi projekti.

– Umetnost će u budućnosti biti u svemu, pa i u nauci. Od oktobra sa Matematičkim fakultetom započinjemo program Umetnost i dizajn video igara. U povoju je projekat Kulturna diplomatija u saradnji sa Filozofskim fakultetom iz Novog Sada. A planiram i da aktiviram Centar za vođenje karijere i da se povežemo sa privredom – zaključuje rektorka Mirjana Nikolić.

Slučaj seksualnog uznemiravanja na FDU

Studentski parlament Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu nedavno je saopštio da je do njih stiglo pet prijava za seksualno uznemiravanje od profesora Nenada Prokića. Kako je navedeno od svih pet prijava samo jedna je mogla da bude procesuirana jer je primljena od aktuelne studentkinje. Tim povodom rektorka Nikolić kaže da Univerzitet nije razmišljao o procedurama, što je bio slučaj i sa doktoratom Siniše Malog.

– A jako je važno da ih imamo za različite stvari. I mi smo, nažalost, imali malu anomaliju, jedan ne tako potentan Etički kodeks, koji je okruglo pa na ćoše, a najveći problem je što nije definisao šta se dešava kada utvrdimo da je došlo do povrede nečijih prava. Na Univerzitetu umetnosti 2019. doneli smo vrlo precizan etički kodeks, koji predviđa da na fakultetima postoje etičke komisije a na Univerzitetu etički odbor. Kada se sve isprocesuira na fakultetu, pa neko ne bude zadovoljan obraća se tom drugostepenom organu na Univerzitetu.

Konkretno povodom ovog slučaja, Nikolić kaže da je FDU uradio sve po procedurama, tako da ovaj slučaj nije stigao do Etičkog odbora Univerziteta umetnosti jer je etički prekršaj načinjen pre nego što je postojao Etički kodeks koji su 2019. precizno doneli.

– I tu se formalno pravno završava mogućnost fakulteta da reaguje u odnosu na osobu za koju je utvrđeno da je napravila etički prekršaj – kaže rektorka Mirjana Nikolić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar