Foto: Laguna

Promocija knjige „Ornamenti Srbije – pirotski ćilim“ Milice Živanović, u izdanju Lagune, biće održana u utorak, 14. februara u 18 časova u Etnografskom muzeju.

U potrazi za objašnjenjem porekla i mogućih značenja ornamenata na pirotskom ćilimu Milica Živadinović, slikarka i praunuka slavnog „južnjaka“ Bore Stankovića, napisala je kapitalno dvojezično izdanje koje pruža temeljan uvid u tradiciju ženskog zanata.

Prema pisanim izvorima, tradicija izrade pirotskih ćilima sa svojim specifičnim šarama i ornamentikom traje više od pet vekova. Lepotu, sklad i jedinstvenost ovog majstorstva, očuvanog do danas, prepoznao je i svet, pa je tako 2012. godine pirotsko ćilimarstvo upisano u Nacionalnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije pod pokroviteljstvom Uneska, a u toku je i kandidatura za Uneskovu listu svetske kulturne baštine.

Ova knjiga je izraz želje da se na zabavan i inovativan način predstavi ovaj deo kulturnog nasleđa Srbije, njegovo bogatstvo boja, modernost formi, ali i skrivena, nedovoljno istražena simbolika. Retke i pažljivo odabrane fotografije prvi put su sakupljene specijalno za ovo luksuzno dvojezično izdanje. Lepota, sklad i majstorstvo izrade ćilima danas inspirišu i zadivljuju, a njihova estetika oplemenjuje savremeni enterijer.

O knjizi će pored autorke govoriti prof. dr Zorica Tomić, kulturolog, Uglješa Stanimirović, vizuelni umetnik, Rastko Nicić, član Izvršnog odbora UniKredit Banke Srbija, Ivana Misirlić, urednica, i Marina Cvetković, muzejski savetnik u Etnografskom muzeju.

Bonus video: Premijera filma „Usekovanje“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar