Foto: Promo/Booka

Izdavačka kuća Booka obeležava početak proleća objavljivanjem tri nove knjige, svake vrhunske u svom žanru. U pitanju su jedan roman, jedna zbirka priča i jedna antologija, kaže se u saopštenju.

Krajem 2019. Lana Bastašić je došla na ideju da šestoro mladih pisaca iz šest država s prostora bivše Jugoslavije u 2020. piše zajednički dnevnik u kom će svako od njih beležiti svoje doživljaje.

Foto: Promo

Činjenica da ni ona ni ostalih petoro – Luiza Bouharaoua, Dijana Matković, Rumena Bužarovska, Danilo Lučić i Nikola Nikolić – nisu mogli ni da pretpostave da će pisati o godini koja će promeniti život čitave planete, ovom dnevniku daje poseban šarm.

U zajedničkom dnevniku „2020.“ njih šestoro iz različitih perspektiva opisuje ono kroz šta je čitav svet prošao – zbunjenost i frustracije, nepromišljenost i odlučnost, samoću i čežnju za drugima, kao i banalnost i izuzetnost svakodnevnih malih stvari.

Lejla Slimani se u „Zemlji drugih“, prvoj knjizi iz planirane trilogije, oslanja na inspirativnu priču svoje porodice. Deset godina koje roman pokriva su godine sve većih tenzija koje će dovesti do nezavisnosti Maroka 1956. godine.

Foto: Promo

Roman opisuje brak između Francuskinje Matilde i Marokanca Amina koji koji se u Drugom svetskom ratu borio u francuskoj vojsci. Posle rata par se naseljava u Maroku i Matilda se bori s nepoverenjem koje izaziva kao strankinja, pokušavajući da odgaji dvoje dece u svetu čija pravila ne razume.

Foto: Promo

Booka je krajem februara objavila zbirku priča „Trojica za Kartal“ Miljenka Jergovića, jednog od vodećih pisaca sa prostora bivše Jugoslavije. „Trojica za Kartal“ su zbirka od 29 priča, u kojoj se pisac vraća u opkoljeno Sarajevo opisano u kultnoj zbirci „Sarajevski Marlboro“ iz 1994. U njima Jergović kroz male događaje i pojedinačne sudbine govori o strahovima, željama i nadanjima, kako svojim, tako i onim njegovih ondašnjih sugrađana.

Bonus video: Jergović o Jugoslaviji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar