Kadar iz filma "Oaza"; Foto: Promo/FCS

Pogledajte kompletan vodič za sve filmove na programu 8. dana Festa, 14. maja, uz naročit osvrt na pojedina ostvarenja po izboru umetničkog direktora i selektora festivala Jugoslava Pantelića.

Oaza (Srbija, 123′)
Režija: Ivan Ikić
Uloge: Marijana Novakov, Tijana Marković, Valentino Zenuni

Siže: Po dolasku u instituciju za mlade sa posebnim potrebama, Marija se ubrzo sprijatelji sa podjednako neustrašivom devojkom Draganom. Kada postane jasno da su obe zaljubljene u povučenog mladića Roberta, njihov odnos biva ugrožen i postepeno prerasta u opasnu igru žmurke sa ciljem da se on osvoji. Osuđene na doživotno skrivanje od društva, tinejdžere obuzima čežnja za nezavisnošću i ljudskim kontaktom. Vođeni novootkrivenim osećanjima želje i zavisti, njihovi impulsivni postupci ruše krhki balans uspostavljen strogim pravilima institucije i prelivaju se u konfrontaciju i očajnički beg u slobodu.

Sjajan film. Ne mogu da kažem da je to bio očekivani sled od Ikića nakon „Varvara”, nisam mislio da će njegovo stvaralaštvo ići u ovom pravcu. Ne znam šta sam mislio ali ovo nisam očekivao (smeh), međutim, prezaodovljan sam onim što sam dobio i siguran sam da imamo autora na koga možemo da računamo u narednim decenijama – ističe Jugoslav Pantelić.

Selekcija: Glavni takmičarski
Vreme: 19
Mesto: Kombank dvorana

Na današnjem programu su i sledeći filmovi:

Centar „Sava“
11 – Intro FEST
Ljudski glas (La voz humana / The Human Voice)
Španija / 30′

Režija: Pedro Almodovar
Uloga: Tilda Svinton

Žena posmatra kako prolazi vreme pored kofera bivšeg ljubavnika koji ne dolazi po njih, i nemirnog psa koji ne razume da ga je gospodar napustio. Dva živa bića suočena su sa napuštanjem. Tokom tri dana čekanja, ona samo jednom izađe na ulicu da kupi sekiru i kanister benzina. Prolazi kroz svakakva raspoloženja, od nemoći do očaja i gubitka kontrole. Šminka se, oblači se kao da ide na zabavu, razmišlja da se baci sa balkona, sve dok njen bivši ljubavnik ne nazove telefonom, ali je u nesvesti jer je uzela kombinaciju trinaest tableta i ne može da odgovori na poziv.

Centar „Sava“
11 – Gala
Supernova
Velika Britanija / 93′

Režija: Hari Makvin
Uloge: Kolin Fert, Stenli Tuči

Sem i Tasker su zajedno dvadeset godina i u svom starom kamperu putuju duž Engleske kako bi posetili porodicu, stare prijatelje i omiljena mesta iz svoje prošlosti. Nakon dijagnoze koja menja život, zajedničko provedeno vreme postaje važnije nego ikada, sve dok tajni planovi ne stave na test njihovu ljubav.

 

Centar „Sava“
13.30 – Festovih 50
Zmijsko jaje (The Serpent’s Egg)
Zapadna Nemačka, SAD / 119′

Režija: Ingmar Bergman
Uloge: Liv Ulman, Dejvid Karadin, Gert Frebe

Bergmanov drugi film na engleskom jeziku, smešten je u Berlin ranih dvadesetih godina 20. veka. Nakon dugog razdoblja depresije, Manuelin suprug počini samoubistvo. Ona i Abel, brat njenog pokojnog supruga, životare u posleratnom Berlinu. Igrom slučaja, saznaju za nehumane eksperimente u klinici profesora Vergerusa.

Centar „Sava“
16.30 – Gala
Putevi kojima nisam pošao (The Road Not Taken)
SAD, V. Britanija / 85′

Režija: Sali Poter
Uloge: Havijer Bardem, El Faning, Salma Hajek, Branka Katić

Leo u mislima proživljava alternativne verzije svog života, dok njegova ćerka Moli očajnički pokušava da ga vrati u stvarni svet.

 

Centar „Sava“
19 – Gala
Zvuk metala (The Sound of Metal)
SAD / 120′

Režija: Darijus Marder
Uloge: Riz Ahmed, Olivija Kuk, Matje Amalrik

Ruben, bubnjar hevi-metal benda i bivši zavisnik, počinje da gubi sluh. Kada mu lekar kaže da će mu se stanje pogoršati, on pomisli da su njegova karijera i život gotovi. Devojka ga odvodi na rehabilitaciju za gluve osobe, nadajući se da će to sprečiti recidiv i pomoći mu da se prilagodi novom životu. Nakon što je dočekan i prihvaćen takav kakav jeste, Ruben mora da bira između nove stvarnosti i života kakav je nekada poznavao.

 

Kombank dvorana
9 – Glavni takmičarski
Deca Sunca (Khorshid / Sun Children)
Iran / 99′

Režija: Madžid Madžidi
Uloge: Ali Nasirian, Džavad Ecati

Dvanaestogodišnji Ali i njegova tri drugara rade male poslove i prave sitne zločine da bi preživeli i podržali svoje porodice. Spletom čudesnih okolnosti, Aliju je povereno da pronađe blago skriveno pod zemljom. Regrutuje svoju bandu ali, pre nego što dobiju pristup tunelu, deca moraju da se upišu u Školu Sunca, dobrotvornu ustanovu koja pokušava da obrazuje decu s ulice i decu radnika, blizu mesta na kojem se nalazi blago.

Kombank dvorana
11.30 – Glavni takmičarski
Zora (The Dawn)
Hrvatska, Italija / 110′

Režija: Dalibor Matanić
Uloge: Krešimir Mikić, Tihana Lazović, Boris Isaković

Siže: Matijina i Ikina porodica nepovratno je oštećena tragedijom koja im se dogodila, i podeljena oko toga treba li ostati u dolini ili otići, pošto redom odlaze meštani zabrinuti nadirućim političkim ekstremizmom koji ih deli na odabrane i nepoželjne. Dok traje Matijin put od potpunog gubitka vere do pronalaženja pravog sebe, zora koja obasjava dolinu otkriva da su jedino oruđe protiv traume i zla suočavanje i borba.

Svi oni koji su se nakon „Zvizdana” nadali pred-Zvizdanu možda neće na prvu loptu dobiti ono što su očekivali. Dobiće jedan teži zadatak koji se duže vari, ali nakon tog varenja glad za umetnošću prestaje na jedan duži period. Matanić nam nudi nešto o čemu mora da se razmišlja, malo se igra sa nama ali može mu se. Mislim da nakon ovog filma nikako ne treba da kupite ulaznicu za naredni. „Zora“ je film koji će vas naterati da, pre nego što razmenite iskustva sa onim sa kim ste ga gledali, imate razgovor sami sa sobom, da malo aktivirate tu interpersonalnu komunikaciju i shvatite svu dubinu sjajne priče u koju nas uvodi isti takav reditelj – ocenjuje Jugoslav Pantelić.

Kombank dvorana
14 – FEST 49
Oče naš (Padrenostro)
Italija / 122′

Režija: Klaudijo Noče
Uloge: Pjerfrančesko Favino, Barbara Ronki, Matija Garači

Rim, 1976. godine. Valerio ima deset godina i živahnu maštu. Njegov život se preokrene kada sa majkom Đinom biva svedok napada terorističke grupe na njegovog oca Alfonsa. Od tog trenutka, strah i osećaj ranjivosti ostavljaju dramatičan trag na celu porodicu. Ali upravo u tim teškim danima Valerio upoznaje Kristijana, dečaka ne mnogo starijeg od njega. Osamljen, buntovan i bestidan, izgleda da se pojavio niotkuda. Taj sastanak, u leto ispunjeno otkrićima, zauvek će promeniti njihov život.

 

Kombank dvorana
16.30 – Intro FEST
Varnica (Spark)
Srbija / 17′

Režija: Luka Bursać
Uloge: Sonja Devi, Džon Bosnič, Vuk Karanović

Jedan dan u životu nekadašnjeg kriminalca i nepoznate žene koja ga prati u Beogradu…

Kombank dvorana
16.30 – Glavni takmičarski
Lihvar (Loan Shark)
Srbija / 90′

Režija: Nemanja Ćeranić
Uloge: Dušan Petković, Strahinja Blažić, Zlatan Vidović

Jedan dan u životu zelenaša u malom gradu u Srbiji, kome se život okreće naglavačke zbog gluposti u trenutku kada je bio na korak do sna. Kada je vratio dug kriminalcu koji mu je pomogao da uđe u posao i kada je naplatio sve glavnice od svojih dužnika, Mundir misli da počinje novo poglavlje u njegovom životu. Ali, jedna nesmotrenost, usled stresa koji je poremetio njegov dijabetes, mnogo ga košta.

 

Dom omladine Beograda
9 – FEST fokus
Prizori iz života džukca (Life of a Mutt)
Srbija / 77′

Režija: Tanja Brzaković
Uloge: Jelena Bosanac, Anica Dobra, Momčilo Bajagić Bajaga, Mirjana Karanović

Kroz sedam prizora film prati život i sudbine pasa lutalica sa margine našeg društva, navodeći nas da preispitamo odnos prema njima. Kroz sedam likova “lutalica“ koje pratimo u različitim životnim dobima svedočimo njihovoj dostojanstvenoj borbi za opstanak. Na groblju, u napuštenoj fabrici, azilu, na deponiji, mestima punim tuge, naši junaci tragaju za ljubavlju i zajedništvom. Kombinacijom dokumentarnog materijala, animacije i glumačke interpretacije misli naših junaka, upoznajemo živote između razočarenja i nade, sasvim slične našim.

Dom omladine Beograda
11.30 – FEST fokus
Vodim te sa sobom (Te llevo conmigo / I Carry You With Me)
SAD, Meksiko / 111′

Režija: Hajdi Juing
Uloge: Armando Espitia, Kristijan Vasges, Mišel Rodriges

Kao mladi ambiciozni kuvar u Meksiku, Ivan radi u restoranu, nadajući se da će zaslužiti mesto u kuhinji, dok pomaže majku svog deteta. Jedne noći upoznaje Gerarda, lepog učitelja koji je, za razliku od Ivana, deklarisani homoseksualac. Njihova privlačnost je trenutna. Otkriće njihove romanse, međutim, izaziva sukob i on više ne može da vidi sina. U očaju, Ivan donosi tešku odluku da pređe preko granice kako bi unapredio svoju kulinarsku karijeru, obećavajući sinu i novootkrivenoj ljubavi da će se vratiti.

Dom omladine Beograda
14 – FEST fokus
Surogat (The Surrogate)
SAD / 93′

Režija: Džeremi Herš
Uloge: Džasmin Bačelor, Kris Perfeti, Salivan Džouns

Dvadesetdevetogodišnja veb dizajnerka Džeš je oduševljena time što je surogat-majka svom najboljem prijatelju Džošu i njegovom suprugu Aronu. Nakon dvanaeste nedelje trudnoće, prenatalni test pokazuje neočekivani rezultat koji donosi moralnu dilemu. Odnos među troje prijatelja je na testu.

Dom omladine Beograda
16.30 – Specijalna projekcija
Jazavac pred sudom: With the Badger On Trial
Australija / 85′

Režija: Mark Vindon
Uloge: Daniel Kovačević, Ema Gojković, Vanja Nenadić, Tamara Radovanović

U jeku vladavine Austro-Ugarske nad Bosnom, David Štrbac tuži Jazavca koji zauzima njegovo polje kukuruza. Adaptirano iz pripovetke Petra Kočića.

Dom omladine Beograda
19 – FEST fokus
Prolećna pesma (The Spring Poem)
Srbija / 72′

Režija: Natalija Avramović
Uloge: Mihaela Stamenković, Ivan Đorđević Džudi, Đorđe Đoković

Petra je mlada rediteljka, samohrana majka, koja pokušava da normalizuje svoj život posle razvoda. Sprema se da snimi film o pesnikinji Desanki Maksimović. Očeva smrt uzburka u njoj osećanja kojih nije bila svesna. Biva pozvana na proslavu 15 godina mature u rodnom gradu, a i njena najbolja prijateljica se venčava na Adi Bojani. Pošto se veže za Vuka, njen život postaje emocionalno-seksualni rolerkoster. Posle venčanja prijateljice, dok leži gola na pesku, Petra prolazi kroz katarzu. Oslobađa se bola i leptir, koji je prati kroz čitav film, odlazi. Savest joj je oslobođena, spremna je da raširi krila.

 

Sinepleks Galerija, Sala IMAX
11.30 – FEST 49
Narcis i zlatousti (Narziss und Goldmund / Narcissus and Goldmund)
Nemačka / 110′

Režija: Štefan Ruzovicki
Uoge: Janis Nivener, Sabin Tambrea, Henriete Konfurius

Otac šalje mladog, neposlušnog Zlatousta u manastir kako bi se iskupio za grehe svoje majke koja ih je napustila. Tamo upoznaje Narcisa, briljantnog naučnog početnika koji je zatvoren u sebe. Rađa se duboko i životno prijateljstvo. Zasnovano na bestseleru nobelovca Hermana Hesea.

Sinepleks Galerija, Sala IMAX
14 – FEST 49
Potencijalni kandidat (Nasipse adayiz / You Know Him)
Turska, Srbija / 103′

Režija: Erčan Kesal
Uloge: Erčan Kesal, Selin Jeninči

Kemal želi da postane gradonačelnik. Priprema svečanu večeru nadajući se da će ga na njoj predsednik partije proglasiti kandidatom. Ali, Kemal tokom večeri odbacuje viziju sebe kao savesnog i predusretljivog doktora sa visokim idealima i suočava se sa istinom da u svakom čoveku počivaju nasilje, zavist i slepa ambicija.

 

Sinepleks Galerija, Sala IMAX
16.30 – Gala
Amonit (Ammonite)
V. Britanija, Australija / 120′

Režija: Fransis Li
Uloge: Kejt Vinslet, Sirša Rounan, Džema Džouns

Priznata, samouka paleontološkinja Meri Aning 1840. godine radi na obali južne Engleske. Dani njenih čuvenih otkrića su iza nje, pa sada lovi fosile kako bi ih prodala bogatim turistima i tako izdržavala sebe i bolesnu majku. Jedan takav turista, Roderik, poverava Meri brigu o svojoj mladoj supruzi Šarlot, koja se oporavlja od lične tragedije. Meri, čiji je život svakodnevna borba sa siromaštvom, ne može sebi da priušti da odbije ponudu, ali, ponosna i neumoljivo strasna, sukobljava se sa svojim neželjenim gostom. Meri i Šarlot otkrivaju da svaka može da ponudi drugoj ono za čim su tragale: spoznaju da nisu same.

 

Sinepleks Galerija, Sala IMAX
19 – Gala
Minamata
SAD, V. Britanija / 115′

Režija: Endru Levitas
Uloge: Džoni Dep, Hirojuki Sanada, Bil Naji

Nakon vremena uspeha tokom Drugog svetskog rata, proslavljeni ratni fotograf Vilijam Judžin Smit otuđuje se od svih. Isprva odbija poziv urednika magazina “Life“ da otputuje u Japan 1971. i istraži trovanje stanovnika ribarskog mesta poznatog kao Minamata. Ipak, kada ga pasionirana žena prevodilac pozove da ipak to učini, Judžin prihvata mogućnost da otkrije razorne posledice korporativne politike, kao i saučesništvo policije i vlasti. Naoružan samo sa svojom pouzdanom kamerom protiv moćne korporacije, Smit će morati da stekne iznevereno poverenje lokalne zajednice i napravi takvu fotografiju koja će ovu priču proširiti svetom.

 

Sinepleks Galerija, Sala 3
11 – FEST 49
Notturno
Italija, Francuska, Nemačka / 100′

Režija: Đanfranko Rozi

Tokom tri godine, film je sniman duž granica Iraka, Kurdistana, Sirije i Libana. Reč je o regiji u kojoj su se tiranija, invazije i terorizam hranili jedni drugima u začaranom krugu, na štetu civilnog stanovništva. Tamo je sve u znaku nasilja i razaranja, ali u prvom planu je čovečanstvo koje se svakodnevno budi iz noći koja deluje beskonačno.

 

Sinepleks Galerija, Sala 3
14 – Gala
Minari
SAD / 115′

Režija: Li Ajzak Čang
Uloge: Stiven Jun, Jeri Han, Jun Ja-džang

Korejsko-američka porodica se seli na farmu u Arkanzasu u potrazi za sopstvenim američkim snom. Porodična kuća se potpuno menja dolaskom njihove lukave, neuredne, ali neverovatno ljubazne bake.

 

Sinepleks Galerija, Sala 3
16.30 – FEST 49
Uzvišenje (High Ground)
Australija / 104′

Režija: Stiven Džonson
Uloge: Sajmon Bejker, Džejkob Džunior Najingul, Karen Pistorijus

U pokušaju da spasi poslednjeg člana svoje porodice mladi Aboridžin udružuje se sa bivšim vojnikom snajperistom Trevisom. Zajedno tragaju za Bajvarom, najopasnijim ratnikom na teritoriji.

 

Sinepleks Galerija, Sala 3
19 – Glavni takmičarski
Tamna bajka (Favolacce / Bad Tales)
Italija, Švajcarska / 98′

Režija: Damjano i Fabio D’Inoćenco
Uloge: Elio Đermani, Barbara Kikjareli, Lino Muzela

Nekada davno, u malom porodičnom predgrađu na periferiji Rima, vesela letnja vrućina kamuflira zagušujuću atmosferu otuđenosti. Iz daljine, porodice deluju normalno, ali to je iluzija: u kućama, dvorištima i baštama tišina prekriva suptilni sadizam očeva, pasivnost majki i ravnodušnost odraslih. Ali tu su očaj i potisnuti bes dece koji će eksplodirati i preseći ovu grotesknu fasadu, sa razarajućim posledicama po čitavu zajednicu.