Foto: Wikipedia

Nagrada "Dositej Obradović" za životno delo za 2022. godinu pripala je profesoru Đorđu Trifunoviću, saopštila je danas Zadužbina "Dositej Obradović".

Žiri u sastavu Marko Nedić, Darko Tanasković, Ljubodrag Dimić, Slavko Gordić i Radivoje Mikić odluku je doneo jednoglasno jer je Trufunović „medievista svetskog glasa“, ističe se u saopštenju.

Profesor Đorđe Trifunović ceo radni vek je proveo na Filološkom fakultetu u Beogradu gde se bavio prevashodno srpskom srednjovekovnom književnošću i njenim vezama sa vizantijskom i drugim slovenskim literaturama, podsetio je žiri.

„On je svoja istraživanja široko zasnovao na ispitivanju građe i izdavanju starih srpskih rukopisa, suvereno se krećući u oblasti slovenske arheografije i tekstologije“, ističe se u odluci.

U obrazloženju se kaže da je Trifunović „sjajan poznavalac istoriografske nauke i istorije srednjovekovne umetnosti“, i da je „dao izuzetan doprinos estetičkim razmatranjima stare književnosti, kao i njenim sveobuhvatnijim filološkim proučavanjima. Pored značajnog naučnog opusa, ostaće zapamćen i kao vrstan pedagog koji je formirao brojne generacije mlađih proučavalaca naših starina“.

Žiri Dositejeve nagrade je dodao i da su „posvećenost, naučni i moralni integritet profesora Trifunovića i znanje koje štedro dariva svojim učenicima jedinstveni su u našoj akademskoj sredini“.

Bonus video: Ko je oskrnavio Miroslaveljevo jevanđelje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar