Foto: Bitef teatar

Predstava teatra poezije „Čudo Lavinija“ u režiji Jelene Bogavac premijerno će biti izvedena 3. i 4. marta od 20 časova na Maloj sceni Bitef teatra.

Komad je nastao u tromesečnom studijskom pozorišnom istraživačkom radu a za polaz i tekstualni predložak uzima poeziju Jelene Švarc (1948 – 2010) iz zbirke pesama „Dani i dela monahinje Lavinije“.

Foto: Bitef teatar

U iznalaženju i formulisanju jezika predstave umetnički tim oslanjao se na različite škole i stilove avangardnog teatra 20. veka. U sadržajnom smislu, komad se kreće složenom događajnom istorijskom matricom judeohrišćanske civilizacije te su u predstavi sudarene kulise različitih filosofskih i religijskih dogmi. U njuejdž maniru, od zakrpa pačvorka kojim je prekrivena naša stvarnost napravljen je ram za sliku sveta sudarenog u svojim protivrečnostima, bića raspetih protivrečnostima trajanja u stalnoj potrazi za smislom u ciničnom i uvrnutom kontekstu savremenog.

U svojoj metafizičkoj prirodi poezija Jelene Švarc je najdivlja među njenim uslovnim vršnjacima – kolegama piscima poznog dvadesetog veka. Ona je nindža ruske poezije. Mnogi upoređuju njenu poeziju sa Maljevićevim crnim kvadratom – neko će stati i bez daha komunicirati sa univerzumom, neko će se skeptično nasmešiti i jednostavno proći. Upravo u ovom procepu protivrečnosti misticizma i stvarnosti nastaje ova predstava.

Foto: Bitef teatar

U komadu „Čudo Lavinija“ igraju Aleksandra Veljković, Joana Knežević i Olivera Guconić.

Prevodilac pesama Jelene Švarc je Zlata Kocić, a u autorskom timu su Igor Marković (audio i video),
Aleksandar Kovačević (kostim), Ljubomir Radivojević (scena), Dragan Đurković (svetlo) i Igor Marković, Isidora Todorović i Vuk Dautović (foto i video materijali).

Bonus video: Luna park – Jelena Bogavac

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar