Foto: Salon Muzeja Grada Beograda

Izložba "Prizemljen - Beket u Beogradu" otvara se večeras u 19 časova u Salonu Muzeja grada Beograda u Bulevaru Kralja Aleksandra.

Na postavci su radovi u više medija, a crteže i objekte izlažu Vana Urošević (Skoplje) i Zoran Todović (Beograd), a fotografije začudnih vizura Marija Ćalić (Beograd).

Foto: Salon Muzeja Grada Beograda

Odlikuju ih raznovrsni pristupi, koji zadiru u „gusto satkanu procesualnost Beketovih opisa i upravnih govora, dijaloških eksklamacija i smicalica, jednako osećaja, kao i poentiranja pamćenja i zaborava“, beleži inicijator i kustos postavke Nikola Šuica u katalogu izložbe.

Foto: Salon Muzeja Grada Beograda

Predmetnost, atmosfere, tajnovite slikovitosti i personifikacije vitalnih tragova poprimaju raspon opustošenosti i zamora post nuklearnog doba i ratom razorene materije, koje je pisac, kako podseća Šuica, dodatno iskusio od 1944, kao vozač ambulantnih kola Crvenog krsta po ruševinama u Normandiji.

– Dela otvaraju propitivanje o samoći i začudnosti, stvarajući „beketovski“ prostor mentalnog i samotnog doživljavanja svega što opažamo. I šta, istinski možemo da očekujemo – navodi Šuica.

Postavku „Prizemljen – Beket u Beogradu“ upotpunjuju odabrana dela u izlogu Salona, čiji su autori Božidar Babić, Lazar Andrijašević i Dragomir Čeda Nikolić. U donjem nivou Salona predviđena je premijerna projekciju autorskog videa. U vitrini na izložbi nalazi se i svojevrsni „indeks sajmišta“, gradske lokacije za prvu premijeru Beketovog komada „Čekajući Godoa“, kad su stvarali Mića Popović, Leonid Šejka i Vida Jocić.

Bonus video: Izložba Lavirint devedesetih

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar