Licorice Pizza
Foto: / IPA / IPA / Profimedia

Film "Pica od sladića" Pola Tomasa Andersona, koji je nominovan za tri Oskara, biće danas prikazan premijerno kod nas, u okviru 50. Festa.

Licorice Pizza
Scena iz filma Foto: / IPA / IPA / Profimedia
U istim bioskopskim dvoranama kao i „Pica od sladića“, na programu je film „Između dva sveta“ Fracuza Emauela Karera, sa Žilijet Binoš u glavnoj ulozi koji je u San Sebastijanu osvojio Nagradu publike. Ista celina nudi i „Priču moje žene“ Mađarice Ildiko Enjedi, koja je 2017. godine na Berlinalu osvojila „Zlatog medveda“ za ostvarenje „Na telu i duši“. U ovoj koprodukciji glavnu ulogu tumači francuska glumica Lea Sedu.
Tu je i novi autorski poduhvat Nanija Moretija „Tri sprata“, a od 19 časova u Kombank dvorani i „Iz Afrike s ljubavlju“.
– Mislim da je odsustvom replika film dobio na nekoj egzotičnosti i svako ko voli film daće šansu „Herojima“. Koliko god da nekom na prvi loptu „film bez dijaloga“ može da zazvuči kao da je pravljen za određeni krug ljudi, kad otvorenog srca i uma uđe u ovaj film shvatiće da je pred njim jedna prijemčiva priča. Boj na Kosovu, pored toga što je veliki istorijski momenat, takođe je nešto što je pokriveno najvećim oreolom mita od svega što se ikad desilo na ovim našim prostorima, a sa druge strane postojala je potreba da damo neko dostojanstvo istorijskom filmu koji se bavi tim periodom.
Film Heroji
Foto: HEROJI – promo
Kuriozitet je da glavni glumac u filmu Mladen Sovilj nosi isti štit i mač koje je koristio i Žarko Laušević igrajući Obilića u „Boju na Kosovu“ Zdravka Šotre, a sam Laušević je narator u „Herojima“. Govoreći o životnoj prekretnici s kojom se suočava lik kojeg tumači Sovilj je na susretu s medijima kazao:
– To su oni momenti kada se pitaš da li sve što si do tada u životu radio ima smisla i da li možda više toga u išlo od tebe nego ka tebi…
Bonus video: Otvaranje Festa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar