Film Heroji
Foto: HEROJI – promo

Film "Heroji" reditelja Gorana Nikolića doživeće svetsku premijeru na predstojećem 50. Festu, koji će biti održan u Beogradu od 25. februara do 6. marta, saopštili su producenti ovog ostvarenja.

Među 88 igranih i dokumentarnih ostvarenja, koje publici nudi jubilarni Fest, uvršćen je i Nikolićev film, smešten u srednjovekovnu Srbiju posle Boja na Kosovu.

Priču posvećenu svim onim herojima koji nisu opevani u pesmama gledaoci će biti premijerno biti u prilici da vide 27. februara s početkom od 20.30 sati u okviru selekcije Fest fokus. 

Goran Nikolić, kojem je ovo dugometražni rediteljski debi, radio je na ovom filmu od septembra 2018, a „Herojima“ je, prema njegovim rečima, „bilo suđeno“ da premijeru dožive na Festu:

Pošto ovaj film ima „malo“ drugačiji, intimniji, lucidniji, iskreniji, ljudskiji, ranjiviji odnos prema našoj istoriji, ja sam spreman na najrazličitija mišljenja, i, kako je to inherentno ovoj sredini, podele, kao što bi i trebalo da bude sa bilo kakvim delom koje ima stav. Jedva čekam da osetim puls publike prilikom tih prvih utisaka, jer ta energija će odrediti i rasuti se na mnoge naredne. Želim da svi osete moju ljubav i ljubav moje ekipe, kako prema filmu uopšte, tako i prema ovom narodu, jer, ako nešto mogu da garantujem, to je da je ovaj film satkan od emocije, a nimalo kalkulacije, i zato je i trebalo toliko vremena da nastane. Jedva čekam da sa publikom podelim ovu čistu ljubav – reči su reditelja.

Film Heroji
Foto: HEROJI – promo

Kosovska bitka je najopevanija bitka u našem narodi, a film „Heroji“ sagledava taj istorijski događaj iz drugačijeg, intimnijeg ugla. Jer, ratnik koji je preživeo Kosovsku bitku vraća se kući nakon završenog boja, ali tokom putovanja sreće divljeg dečaka i nastavljaju dalje zajedno u potrazi za utočištem…

Glavne uloge u „Herojima“ tumače Mladen Sovilj i Todor Jovanović, dok je narator Žarko Laušević. Sovilj u filmu nosi deo kostima (mač i štit) koji je upravo Laušević nosio u filmu „Boj na Kosovu“ Zdravka Šotre.

Originalnu muziku potpisala je kompozitorka Ana Krstajić, a izvodi je hor Collegium Musicum pod dirigentskom palicom Dragane Jovanović, dok je ilustraciju za poster za film uradio Stevan Aleksić, naš ilustrator, vanredni profesor na  Fakultetu za umetnost i dizajn i Fakultet savremenih umetnosti.

Bonus video:

Nevermind sa Miroljubom Stojanovićem

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar