Vladimir Kostić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Kao čoveka koji odlazi s funkcije predsednika SANU, moje mišljenje jeste da Akademija ovo nije zaslužila, kazao je danas odlazeći predsednik ove institucije Vladimir Kostić.

Predstavljanje kandidata za predsednika, dva potpredsednika i generalnog sekretara Srpske akademije nauka i umetnosti na izborima, koji će biti održani 30. marta, proteklo je danas u Svečanoj sali SANU u uzavreloj atmosferi, gotovo na ivici incidenta. Nakon što su obnarodovani kandidati za dva potpredsednička mesta, generalnog sekretara i predsednika, odlazeći čelni čovek SANU otvorio je diskusiju. I nije bilo nimalo prijatno…

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Akademik Časlav Ocić optužio je SANU i još uvek aktuelno rukovodstvo za cenzuru, a tokom jednog od njegova dva obraćanja prisutnima neki od akademika napustili su salu, uz opaske kako više „ne mogu to da slušaju“…

Na to je odlazeći predsednik SANU Vladimir Kostić podsetio prisutne kako je tokom osam godina, koliko je proveo na čelu ove institucije, bio prinuđen da sluša svašta… Osvrnuvši se na predloge nekih članova, pre svega akademika Kanjuha, da se sprovede drugačiji sistem glasanja na izborima 30. marta Kostić je upitao:

– Da li sadašnja procedura za izbor časnika SANU ne valja i u čemu ne valja? Koje su to prevare bile i dogodile se? Ili vi možda predviđate neku prevaru na predstojećim izborima? Da li postoji sumnja u Izbornu komisiju? Kako je izabrano tih osam članova? Da li je to radio Izvršni odbor i Predsedništvo SANU ili je svako odeljenje pojedinačno glasalo za jednog svog predstavnika u komisiji? Da li je na bilo koje odeljenje vršen bilo kakav pritisak? Ako jeste, kažite sad i ovde! Tih osam članova ne pripadaju istim odeljenjima, iz različitih su oblasti i sada sumnjamo u njihovu struku, korake… Da li se sumnja i u administrativne službe SANU – upitao je Kostić i dodao kako ljude koji tvore komisiju poštuje i da ne nalazi nijedan razlog da se u njih sumnja:

– Da li se sumnja u proceduru u kojoj osam članova kolektivno broji glasove, kao što se to radi ovde desetinama godina unazad? Neko ovde pokušava da Akademiju dovede do apsurda, implicitno sumnjajući u procedure SANU. Kao čovek koji odlazi s funkcije predsednika SANU, moje mišljenje je da Akademija ovo nije zaslužila.

Časlav Ocić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Reagujući na optužbe akademika Časlava Ocića, s Odeljenja istorijskih nauka da ga je sprečavao u radu i onemogućio izlazak publikacije, čiji je autor, Kostić je bio odsečan:

– Nema istine u onome što je govorio. To da je smenjen iz dva odbora jeste tačno. I Izvršni odbor je to pismeno obrazložio svim članovima i to zbog radikalne zloupotrebe položaja, vređanja ljudi… Priče da sam ja Kosti Čavoškom (sekretar Odeljenja istorijskih nauka, prim.aut.) naredio da se ne objavi publikacija su besmislene. Mislite li da je Čavoški sklon naredbama?

Pred govornicom se pojavio i Čavoški koji je, osvrćući se na zahtev nekih članova za drugačijim sistemom glasanja na izborima, napomenuo da je bio član Statutarne komisije i da je svako imao mogućnost da predloži izmene Statuta SANU:

Kosta Čavoški Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

– Niko nije predložio, a mogao je, da se promeni način brojanja glasova. Mi smo završili rad. Priče da je ovde neko dobio 40 ili 60 evra da glasa za ovog ili onog kandidata… Pa, pitam vas jesmo li mi ovde časni i pošteni ljudi ili nismo? Da li su članovi Izborne komisije dovoljno časni da im možemo verovati da će pošteno prebrojati glasove. Mislim da jesu – zaključio je Čavoški.

Vladimir Kostić je pred okupljenim članovima SANU pomenuo i da je bio izložen najstrašnijim uvredama, čak i onim upućenim članovima njegove porodice od strane nekih iz Akademije i da ukoliko nekog od akademika zanima šta je sve prošao „rado će im dostaviti spisak“:

Vladimir Kostić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

– Pričali su da sam Sorošev. Ja sam jedan od retkih u ovoj Akademiji koji nema nikakvog dodira sa Sorošem. Nikad ga nisam imao. Ako nije Soroš, onda su me vezivali za neke obaveštajne službe. Kada sam izabran za predsednika Akademije, odmah je tog momenta bilo komentara kako hoću doživotni mandat. Kad sam „ušao“ u drugi mandat, opet je bilo priča o doživotnom, ili bar trećem mandatu. A svima sam vam rekao: „Gospodo, ja više neću konkurisati!“ Onda su se opet pojavili najstrašniji napisi, pominjali su se moji članovi porodice. Optuživali su me da lažem, da idem po odeljenjima i lobiram da dobijem treći mandat. Vidite valjda da sam odustao. Odlazim sa strašnim iskustvom za ovih osam godina. To je mržnja kakvu nikad nisam doživeo. Pretili su mi, pljuvali me, vređali. Ja sam gospodo, ako je verovati izjavama Ocića, ukrao tri miliona evra! Nije moralno prema mojoj porodici, deci, mrtvoj majci i ocu da dajete strašne karakteristike, tipa otac, major UDBE… Sve te strahote su čitali moji unuci.

Pozvavši akademika Ocića, posle svega, na sastanak gde će uz zapisničara ići tačku po tačku i videti o čemu priča, na kraju je Vladimir Kostić poručio:

– Eto, da odem što je moguće bolesniji s ove funkcije…

Bonus video: SANU

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare