Foto: Kustendrof; Razvan Leucea; Privatna arhiva/ Vijesti.me

Fond Eurimages podržao je projekte filmova Nikole Ležaića, Ivane Mladenović i Vladimira Tagića, saopštio je Filmski centar Srbije.

U okviru druge ovogodišnje sesije panevropskog fonda Eurimages odlučeno je da se pruži podrška za koprodukcije za 33 dugometražna igrana filma, uključujući i tri dokumentarna i dva animirana ostvarenja. Ukupan iznos podrške za ove projekte iznosi desetak miliona evra.

Od 33 projekta, koji su podržani, 18 potpisuju žene. Eurimages odlučio je da podrži i projekte srpskih filmova, kao i nekoliko naših manjinskih koprodukcija, koji su svi ranije dobili novčana sredstva na konkursima Filmskog centra Srbije.

Foto: COE logo eurimages

Podržani su projekti reditelja Nikole Ležaića, Ivane Mladenović i Vladimira Tagića, a takođe i slovenačko-češko-srpski film „Blok 5“ u režiji Klemena Dvornika (150 hiljada evra), kao i makedonsko-srpsko-tursko-hrvatski „Čovek protiv jata“ (265 hiljada evra).

Eurimages je sa 116 hiljada evra podržao projekat Nikole Ležaića „Mama“, koji nastaje kao koprodukcija Srbije (producent kuća PR Qče), Bugarske i Hrvatske. Kad je FCS odlučio da novčano pomogne novi naslov Ležaića, poznatog po nagrađivanom ostvarenju „Tilva Roš“, konkursna komisija Filmskog centra Srbije je obrazložila da je „Mama“ intimistički scenario za suze i smeh, dodavši:

„Priča o posledicama rata, o izbeglicama progonjenim sa svojih ognjišta, simbolično se prepliće sa savremenim nomadima, željnim avantura koje im donose putovanja. Možda je jedini odgovor na svet koji je sklon ratovima upravo kuća na točkovima. Кad god zapreti nasilje pokrenete kuću na točkovima i odete u nove zemlju,  u nove avanture, u neki novi lepši život. Кomisija je jedinstvena u mišljenju da ovaj projekat već u fazi scenarija, obećava film vrhunskog autorskog dometa uz očekivanu veliku privlačnost, kako za domaći, tako i za međunarodni kulturni prostor“.

Ivani Mladenović, poznatoj po radovima „Isključi svetlo“, „Vojnici. Priča iz Ferantarija“, „Ivana Grozna“ i rolama u TV seriji „Blok 27“ i filmu „Srca s ožiljcima“, dodeljen je iznos od 354 hiljada evra za projekat srpsko-rumunskog filma „Sorella di Clausura“ (srpski producent kuća DUNAV 84). Komisija FCS-a je poručila da Mladenovićeva kroz odnos dve žene prikazuje svet muzike, slavnih i njihovih obožavalaca, govoreći o neuništivoj potrebi za ljubavlju i pažnjom.

Za projekat igranog filma „Yugo Florida“ Vladimir Tagić je dobio 105 hiljada evra od Eurimagesa. Reč je o koprodukciji Srbije, Bugarske, Hrvatske i Crne Gore, a naš producent je kuća Sense Production. Tagić je režirao serije „Sumnjiva lica“, „Jutro će promeniti sve“, „Mama i tata se igraju rata“, „Deca zla“ i „Sablja“, dok je pomoćnik reditelja bio na filmovima „Varvari“, „Rekvijem za gospođu J.“, „Panama“, „Otadžbina“, „Teret“, „Asimetrija“, „Poslije zime“, a obrazlažući novčana sredstva komisija FCS-a je ukazala da je to priča o putovanju oca i sina, u raspadnutom očevom automobilu, na putovanju na kome se konačno upoznaju i to baš onda kada otac zauvek odlazi…

„Tema je večna i važna, prepoznatljiva i van granica naše zemlje, nudi ozbiljan prostor za dodatno finansiranje od strane inostranih fondova koji podržavaju nove glasove u oblasti arthaus filmova“.

Predstavnici Srbije u fondu Eurimages, koji okuplja 39 država-članica, su Jugoslav Pantelić i Ksenija Zelenović.

Bonus video: Kan, crveni tepih

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar