DAH teatar Foto:DAH teatar

U prostorijama Europa Nostra Srbija, Nova Iskra Workspace, održan je koktel povodom dodele specijalnog priznanja Helena Vaz de Silva koji će u Fondaciji Gulbekijan u Lisabonu biti uručen rediteljki Dijani Milošević, umetničkoj direktorki DAH Teatra i profesorka na Institutu za umetničku igru u Beogradu, za njenu ključnu ulogu u odbrani evropske kulture i vrednosti.

Renomirani žiri kojim predsedava Marija Kalado, predsednica Centro Nacional de Cultura, jednoglasno je doneo odluku da se glavna nagrada za 2022. godinu dodeli Oksani Liniv, poznatoj dirigentkinji iz Ukrajine, dok je specijalno priznanje dodeljeno našoj Dijani Milošević.

Irina Subotić, DAH teatar Foto:DAH teatar

„Evropska nagrada za podizanje javne svesti o kulturnom nasleđu nosi naziv po Heleni Vaz da Silvi (1939-2002), portugalskoj novinarki, književnici, kulturnoj aktivistkinji i političarki, u znak sećanja i priznanja za njen izuzetan doprinos promociji kulturnog nasleđa i evropskih ideala. Dodeljuje se godišnje, od 2013. godine, evropskim građanima čiju su karijeru odlikovale aktivnosti koje šire, brane i promovišu evropsku kulturnu baštinu, posebno kroz književna ili muzička dela, vesti, članke, hronike, fotografije, crtane filmove, dokumentarne filmove. dugometražne filmove i radio i/ili televizijski programi. Nagrada ima podršku portugalskog Ministarstva kulture, Fondacije Kaluste Gulbenkijan i Turismo de Portugal, kao i Europe Nostre, a nominaciju za nagradu je podnela ove godine i Europa Nostra Srbije”, rekla je Irina Subotić, direktorka Europa Nostra Srbija.

Zahvaljujući specijalnom priznanju koje je ove godine dobila Dijana Milošević, Srbija se prvi put našla u krugu svetskih umetnika koji su dobitnici ove prestižne nagrade, a među njima su: belgijska koreografkinja savremenog plesa Anne Teresa De Keersmaeker, portugalski pesnik i bibliotekar Vatikanske biblioteke Hoze Tolentino Mendonca, italijanski fizičar Fabiola Đanoti, britanska istoričarka Betani Hjuz, nemački filmski režiser Vim Venders, francuski karikaturista Žan Planture, poznat kao Plantu, i portugalski filozof Eduard Lorensoa, španski muzičar i dirigent Maestro Žordi Sava, turski pisac i nobelovac Orhan Pamuk i italijanski pisac Klaudio Magris.

DAH teatar Foto:DAH teatar

Izražavajući zahvalnost Dijana Milošević je istakla da je jako srećna i ponosna zbog ovog priznanja jer je ono došlo kada je DAH Teatar zakoračio u svoju četvrtu deceniju postojanja.

– A moj rad za koji sam dobila ovo priznanje jeste rad sa DAH Teatrom. A kako teatar čine pre svega ljudi, u ovom slučaju fantastičan tim sa saradnicima, želela bih da im se svima zahvalim, jer ovog priznanja ne bi bilo da nije našeg zajedničkog rada i svih njih.

Ovo je specijalno priznanje je dodeljeno za odbranu evropske kulture i vrednosti.

– Među prvima bih izdvojila pravo na slobodu, na slobodno mišljenje , na slobodnu reč i pravo na različitost. Međutim, pravo o kome se ne priča toliko često a koje je meni važno jeste pravo na nadu. Živimo u teškim vremenima, sa senkom krvavog rata koji se trenutno odvija u Evropi. Gde je tu nada, kada se suočavamo sa tragičnim događajima koji menjaju sliku sveta kakvog znamo? Mislim da je nada prisutna upravo u bljesku ljudskog duha koji se očitava kroz sve ono fantastično što su ljudi radili i rade kroz umetnost i kulturu. Jer kao što je čuveni istoričar Hauard Zin rekao: ’Imati nade u mračnim vremenima nije samo budalasto romantično. Jer ljudska istorija nije samo istorija okrutnosti, već takođe saosećanja, žrtvovanja, hrabrosti, dobrote… – rekla je Dijana Milošević.

DAH teatar Foto:DAH teatar

Zajednička borba da se evropsko nasleđe i evropske vrednosti održe, dodala je, uprkos svima onima u našem društvu i šire je, koji rade protiv njih, borba za nadu.

– Imati nade u mračnim vremenima jeste subverzivno. U vremenima koje živimo nada je postala subverzija koju moramo da održimo – zaključila je Milošević.

Pored Irine Subotić, događaju su prisustvovale i Snežana Quaedvlieg Mihailović, generalni sekretar Europe Nostre, prijatelji i saradnici DAH Teatra i Dijane Milošević, kao i mediji.

DAH Teatar sa Irinom Subotić Foto:Promo/Dah Teatar

Performans Dijane Milošević 25 čaša vina možete pogledati u ponedeljak 21. novembra u 20 časova, u okviru drugog pozorišnog festivala u UK Parobrod. Baziran je na autobiografskim tekstovima rediteljke DAH Teatra u kome ona govori o radu pozorišne trupe koja je nastala u specifičnom istorijskom i političkom kontekstu „zemlje koja više ne postoji“.

Ceremonija dodele nagrada održaće se 24. novembra u Fondaciji Calouste Gulbenkian u Lisabonu. Samoj ceremoniji će prisustvovati i predsednik Republike Portugala Marcelo Rebelo de Sousa.

Bonus video: Irina Subotić – Beograd nije Dubai da bi ličio na pustinju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar