Nada usred besmislenog rata: Specijalna Evropska nagrada Dijani Milošević

Podeli:
Dijana Milošević Foto: Nataša Novaković

Žiri Evropske nagrade za podizanje svesti o kulturnom nasleđu posvećenoj Heleni Vaz da Silva doneo je odluku da se Specijalno priznanje dodeli Dijani Milošević, rediteljki, profesorki i umetnici iz Srbije, koja je osnivač i direktor DAH teatra, saopštili su Evropa Nostra Srbija i Dah Teatar.

Dijana Milošević je laureat priznanja zbog njene, kako je obrazložio žiri, ključne uloge u odbrani evropske kulture i vrednosti.

„U samoj osnovi umetničkih i naučnih istraživanja Dijane Milošević uvek je bio značaj kulture kao kontinuuma, sa akcentom na multikulturalnom nasleđu koje je u osnovi naših društava. Dijana Milošević je kroz mnoga svoja dela oživela zaboravljene i neispričane priče koje nas spajaju dok slavimo naše različitosti. Dok preispitujemo svoju percepciju, naše navike i našu prošlost, možemo razumeti sadašnjost, tako da možemo da promenimo budućnost. Između ostalih tema, kroz svoj rad – performanse predavanja, umetničke instalacije i tekstove – istraživala je evropske avangardne pokrete kao što su zenitizam i dadaizam, angažujući smele interpretacije koje daju kompleksnu predstavu ovih umetničkih pokreta, a preko njih i naše sveukupno kulturno nasleđe“, konstatovao je žiri kojim je predsedavala Marija Kalado, predsednica Centro Nacional de Cultura.

Pored Kalado u žiriju su bili i Francisco Pinto Balsemao (Portugal), predsednik medijske grupe Impresa, Piet Jaspaert (Belgija), potpredsednik Europa Nostra, Joao David Nunes (Portugal), potpredsednik Clube Portugues de Imprensa, Guilherme d’Oliveira Martins (Portugal), upravnik Calouste Gulbenkian fondacije, Irina Subotić (Srbija), predsednica Evropa Nostra Srbija i Marijana Iterdal (Norveška), članica Saveta Europe Nostre.

Osnivačici DAH teatra velika je čast što je, kako je navela, u društvu velikih umetnika i mislilaca našeg vremena.

– U ovom trenutku, kada se suočavamo sa još jednim besmislenim ratom, ova evropska nagrada i ovo specijalno priznanje donose nadu koja se fokusira na neverovatna ljudska dostignuća koja zrače svetlošću kroz sadašnji trenutak ka budućnosti – kazala je Miloševićeva.

Foto: Medija centar Beograd

Glavna nagrada Helena Vaz da Silva za 2022. godinu pripala je Oksani Liniv, poznatoj dirigentkinji iz Ukrajine, koja je istakla kako joj je čast što je laureat priznanja:

– Tokom strašnog rata u srcu Evrope, kada raste mržnja i gine ogroman broj nevinih žrtava, kultura je postala možda najvažnije sredstvo za lečenje bola i očaja, za stvaranje živih svedočanstava o ovom tragičnom vremenu za buduće generacije, da smognu snagu da povrate mentalnu snagu, da se ujedine i rekonstruišu ono što je uništeno. Želim da posvetim nagradu svima koji nastavljaju da se bore za kulturne i humanitarne vrednosti tokom rata. Ova nagrada će mi dati snagu da nastavim svoju važnu misiju – da razvijam kulturne veze između Ukrajine, Evrope i sveta, obogaćujući na taj način naše zajedničko kulturno nasleđe.

Evropska nagrada za podizanje javne svesti o kulturnom nasleđu nosi naziv po Heleni Vaz da Silvi (1939-2002), portugalskoj novinarki, književnici, kulturnoj aktivistkinji i političarki, u znak sećanja i priznanja na izuzetan doprinos promociji kulturnog nasleđa i evropskih ideala. Ovo visoko evropsko priznanje dodeljuje se jednom godišnje, od 2013. godine, evropskom građaninu ili građanki, čiju su karijeru odlikovale aktivnosti koje šire, brane i promovišu evropsku kulturnu baštinu, posebno kroz književna ili muzička dela, vesti, članke, hronike, fotografije, karikature, dokumentarne priloge, filmove i radio i/ili televizijske programe. Nagradu su do sada dobili, između ostalih, nemački filmski režiser Vim Venders (2017), francuski karikaturista Žan Planture, poznat kao Plantu, i portugalski filozof Eduard Lorensoa (2016), turski pisac i nobelovac Orhan Pamuk (2014), italijanski pisac Klaudio Magris (2013)…

Ceremonija dodele nagrada održaće se 24. novembra u Fondaciji Calouste Gulbenkian u Lisabonu.

Bonus video: Otvaranje Bitefa

Komentari

Vaš komentar